Dags att söka bygglov inför sommaren

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2017-03-22

Om du vill bygga ut eller bygga om huset i sommar är det hög tid att söka bygglov nu.

Planerar du bygga ut semesterstugan i sommar? Då är det hög tid att söka bygglov nu.
– Man bör få in en ansökan närmsta månaden, säger Adam Laurin, arkitekt på Boverket.

Sommaren är bara några månader bort, en period då många passar på att bygga ut eller bygga om sina hus. I flera fall kräver nybyggnationer av olika slag bygglov, en process som kan dra ut på tiden. Därför är det hög tid att börja snickra på bygglovsansökningen om du vill kunna sätta igång på semestern.
– Min erfarenhet är att man bör vara ute tre månader innan sommaren med sin ansökan, säger Adam Laurin, arkitekt på Boverket.

Lagen fylld av undantag

Vad som faktiskt kräver bygglov är inte alltid glasklart. Lagen är fylld av tillägg och undantag. Men generellt krävs bygglov om du ska uppföra en helt ny byggnad, eller bygga ut en befintlig byggnad. Och vad du får göra beror på om tomten ligger inom eller utanför detaljplanelagt område.
– Har man många grannar bor man sannolikt inom ett planlagt område vilket innebär att det finns regler för vad du får göra på tomten, säger Adam Laurin.

Vill du bygga en balkong eller en altan kan det ibland krävas bygglov beroende på bland annat storleken. I vissa fall krävs också bygglov om du vill ändra färg på husets fasad eller lägga tak i ett nytt material. Och ska du bygga ett staket kan det vara läge att tänka till. Staket är vanligtvis bygglovsbefriade, till skillnad från plank. Var gränsen går är inte alltid tydlig.

Att friggebodar inte kräver bygglov känner nog de flesta till. Det gäller även så kallade Attefallshus och tillbyggnader på max 15 kvadratmeter, som inte är högre än det befintliga huset. Sådana byggen måste dock anmälas till kommunen och du måste få ett startbesked innan du kan sätta igång.

Besked inom tio veckor

Adam Laurins råd är att alltid kontakta kommunens byggnadsnämnd innan man skickar in sin bygglovsansökan.
– Det bör man göra om man inte är väldigt säker på sin sak. Det finns många undantag och särregler.
– Se också till att din ansökan är komplett och ta hjälp av någon som kan göra ritningar om du inte kan göra det själv. Kommunen ska ge besked om bygglov inom tio veckor, men den tiden gäller först från att de fått in en komplett ansökan, säger Adam Laurin.

Om du chansar och bygger utan lov kan det bli kostsamt.
– Reglerna skärptes rejält 2011. Utöver att få riva det du byggt kan du få betala avgifter på både fem och sexsiffriga belopp, säger Adam Laurin.

Följ ämnen i artikeln