”Ge skrivandet tid”

10 skrivtips från Martina Haag

Drömmer du om att bli författare? Ta hjälp av ett proffs. Martina Haag som har skrivit succén Underbar och älskad av alla delar med sig av sina bästa skrivtips.

1. Boka tid med dig själv när du ska skriva till exempel exakt mellan klockan 9.00 och 11.30. Stäng av mobilen, ryck ut telefonsladden och låt bli e-mejl och internet. Du måste ge skrivandet tid. Rutiner och disciplin är avgörande för att lyckas.

2. Om du inte vet vad du ska skriva kan du börja med: ”Det här har jag aldrig berättat för någon…” och sedan beskriva något som du upplevt. Byt ut namn, datum och miljöer, och ta bort första meningen – vips har du kommit igång. Om inget annat är det en bra skrivövning för att öka kreativiteten.

3. Läs din text högt för dig själv. Skorrar det falskt – stryk och skriv om!

4. Sätt upp en skylt ovanför skrivbordet med texten ”Jag håller på med en bok - Ibland går det upp, ibland går det ner – det är en del av skrivprocessen”. Självförtroendet är som en hal tvål när man skriver, och ibland tänker man: Vem fan vill läsa det här, det är ju bara en massa bokstäver på rad? Då ska man komma ihåg att om man bara sitter och är nöjd så blir det ingen bra bok.

5. När du har skrivit ett första utkast är det dags för 3 x 3-testet. Dela ut manuset till 3 nära vänner och be dem nämna 3 saker som var otydliga, långsamma, tråkiga. Och 3 saker i texten som var bra. Om dina vänner nämner samma textdelar som mindre bra är det bara att slänga dem.

6. Var inte sentimental – våga stryka stora mängder text. ”Jag brukar slänga 90 procent av det jag skrivit”

7. Tänk på en särskild person när du skriver, och skriv för honom eller henne. Om du försöker skriva för alla blir det opersonligt och oengagerat.

8. Du är unik, och du skriver på ditt sätt. Försök inte härma någon annan. Lita på din egen förmåga.

9. Lägg ner mycket tid på research! Lev dig in i huvudpersonens liv. Gör samma saker, res till den miljö som du beskriver, praktisera på samma jobb som huvudpersonen har, etc. Med grundlig research blir det lättare att skriva – och mycket mer trovärdigt.

10. Om ett förlag blir intresserat av din bok, kan flera bli det. Skriv inte på med första bästa. Kontakta också författaragenter för att diskutera möjligheten till utlandsförsäljning. ”Jag såg precis en av mina böcker på ryska – det var häftigt!”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.