”Vi svenskar är ju så naiva och blåögda”

Korruptionsskandaler?

Pengatvätt?

Människohandel?

Varje gång det uppdagas är bortförklaringen densamma: vi svenskar är så naiva. Vi fattade helt enkelt inte vad som pågick. Vi blev lurade av någon utlänning med onda avsikter. Myten om svenskars naivitet kan verka självkritisk: innebörden är ju att vi är lite dumma – men fungerar i verkligheten som ett effektivt försvar mot allvarligare anklagelser.

För vi är inte onda, vi säljer inte vapen som lemlästar barn, vi berikar oss inte på skumraskaffärer. Vi är bara naiva. Vi fattar inget.

Senast ursäkten användes var av socialminister Lena Hallengren som inför bevisen på att svenska adoptionsorganisationer varit involverade i människohandel i Chile, förklarade att ”det fanns en högst sannolikt en naivitet från svensk sida men det fanns ingen illvilja.”


Svenskar må stjäla barn från sina mödrar, men det är (naturligtvis) inte av illvilja! Att vi har en djup tro på vår genetiska inneboende godhet visar sig av uttrycket "blåögd". Synonymer: godtrogen, lättlurad, naiv.

Jag skulle snarare säga att svenskar är bland de mest misstänksamma av turister, alltid på sin vakt, för utomlands är det ”hemskt”. Utomlands, där bor cyniker och lurendrejare, inte som vi!

Vad som inte går upp för svensken är att det här är samma chauvinism vi fnissar högdraget åt hos amerikaner: bad hombres vs vi, de goda. För vem sa något när riksbankchef Stefan Ingves skyllde pengatvätten på balterna? ”Bankerna var för naiva när de klev in i Baltikum, de baltiska länderna har den historia och det läge de har, då finns det en del bad guys.”

Vi har inga bad guys – se där nationalismens huvudtes.

Men vi är genomskådade! ”Hacerse el sueco” - att spela svensk – betyder på spanska att medvetet spela dum.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln