Glenn Strömberg: ”Jag kan inte laga mat”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-27

Efter släppet av nya kokboken avslöjar han vem det är som står i köket hemma

En av våra allra största fotbollstjärnor har sadlat om och blivit kokboksförfattare. Men trots han delar med sig av receot och tricks, så är det inte Glenn Strömberg som lagar maten.

– Det är frugan, avslöjar han.

Glenn Strömberg

Glenn Strömberg har left sitt liv med fotbollen. På 80–talet blev han stjärna i Sverige och sedan bar det av utomlands. Så småningom hamnade han i fotbollslaget Atlanta i Italien.

Där fann han kulturen, lugnet, maten, människorna – och kärleken.

– Jag var ungkarl till jag var över 30, men sedan hittade jag kärleken därnere och gifte mig, säger han.

Italien, med dess temperamentsfulla och gemytliga människor, sina många olika områden, sitt vin och sin mat blev hemma för fotbollspelaren från Hisingen utanför Göteborg. Än idag, 17 år efter att karriären tog slut, bor han kvar i sitt älskade norditalienska Bergamo.

– Man känner att man lever där, hela tiden. I Sverige i vissa perioder är det så mörkt och grått och man träffar nästan ingen. I Italien däremot lever människorna så mycket med varandra. Det är en kvalitet på livet som de lever i där, förklarar Strömberg.

Andra kokboken

För att förmedla lite av den här Italienska känslan till oss här i Sverige, ger den före detta fotbollstjärnan nu ut kokböcker med inspiration från det italienska livet. I den senaste ”Mitt Italien” presenteras pizzor och pastarätter från Italiens 20 regioner, blandat med anekdoter från Strömbergs fotbollsliv.

– Jag kollar vad de är stolta över i de olika regionerna. Det kan vara fotbollen, till exempel där de har ett lag i serie A, de är väldigt stolta för sitt vin, de är väldigt stolta för sin mat.

”Frugan eller svärmor”

Att gå från fotboll till att laga mat, det är inte alltför vanligt. Men man behöver inte kunna laga mat för att ge ut en kokbok.

– Jag är inte bra på att laga mat. Jag lagar alltså inte mat, utan det gör frugan eller svärmor. De är väldigt duktiga. Nej, laga deras mat det tycker jag att de gör bättre. Jag tycker om att äta det.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln