Lyssna och tappa hakan

23-åriga Julia Lezhneva sjunger brallorna av dig på Drottningholmsteatern

Julia Lezhneva

OPERA Den ryska sopranen Julia Lezhneva har väckt häpnad, förundran och förtjusning i operavärlden. Hon föddes för tjugotre år sedan så långt från världens operascener man bara kan komma, på ön Sachalin, vilket inte hindrade att hon redan för tre år sedan gavs chans att spela in en stor roll i en komplett cd-inspelning av Vivaldis Ottone in villa. Sedan har allt gått fort.

Nu kommer hennes första ­solo-cd, kallad Alleluia (Decca/Universal), och den innehåller fyra solokantater av Vivaldi, Händel, Popora och Mozart. Som lyssnare finns det inte mycket annat att göra än tappa hakan. Lezhnevas röst har en tyngdlös lätthet och fullkomligt enastående smidighet, den är instrumentell men ändå personlig och kan skifta färg inom bråkdelar av en sekund. I Händel-kantaten förekommer en solistisk oboe, och lekfullt låter Lezhneva rösten smälta samman med oboen, tills man inte längre kan skilja dem åt. Hon sjunger med full rik klang i det vindsnabbaste tempo, och så eleganta och musikaliskt meningsfulla drillar har jag över huvud taget aldrig hört förr.

Det här är en helt unik röst för musik fram till Mozart men knappast för senare tiders musik. I augusti gör hon Sverige-debut med en Mozart-konsert på Drottningholmsteatern.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln