Digitala läromedel en riktig miljöbov

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Elektroniska läromedel har en tio gånger större miljöpåverkan än vanliga tryckta böcker, detta visar en undersökning av NHO Grafik.

Immateriella saker borde vara mer miljövänliga än materiella. Detta är ett antagande som inte stämmer i alla fall. Ta skolböcker som exempel; för att få ihop en bok måste träd fällas, processas till pappersmassa, tryckas, färgas och bindas. En ganska omfattande process som borde vara både dyr och koldioxidtät.

Tryckta böcker är miljöalternativet

Men digitala läromedel är än värre, hela tio gånger värre enigt en studie som norska grafikföretagens branschorganisation låtit göra. Rapporten visar att tryckta skolböcker är otroligt mycket mer miljövänliga än vad de elektroniska är, med förbehållet att de återanvänds flera gånger.

Studien jämför klimatpåverkan från 5 000 läroböcker med motsvarande mängd digital information som används under lika lång tid. Utgångspunkten är att en skolbok har en livslängd på fem år och miljöpåverkan som boken orsakar, från produktionen av massa till när den återvinns räknas in.

Den siffran jämförs sedan med utsläppen som de digitala läromedlen förorsakar; från datortillverkning till återvinning och livslängden på datorn beräknas precis som böckerna till fem år. Studien tar dock hänsyn till att datorn används till bra mycket mer än bara som studiehjälpmedel, därför räknas bara en del av utsläppen in.

Flera studier på gång

Resultatet av studien är att de elektroniska läromedlen ger ett utsläpp på 24 000 kilo koldioxid, medan de tryckta böckerna bara ger 2 500 kilo. Men om stationära datorer med plattskärmar (i stället för laptops) skulle användas hamnar utsläppen i storleksordningen 30 gånger över de fysiska böckernas.

På Kungliga tekniska högskolan i Stockholm genomförs just nu en mer omfattande studie där miljöpåverkan från fysiska och elektroniska böcker jämförs. Den studien beräknas vara klar i höst.

Felix Björklund / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln