Urfolkets barn får se sig själva i litteraturen

Årets ALMA-pris tilldelas läsorganisationen Indigenous Literacy Foundation

Australiska äsorganisationen  Indigenous Literacy Foundation (ILF) är mottagare av ALMA-priset 2024.

Eva Lindström och Bart Moeyaert i all ära, men nog hade man väl på känn att priset till Astrid Lindgrens minne, eller ALMA-priset, skulle gå till en organisation i år.

Senast det begav sig, så långt tillbaka som 2015, var det PRAESA som fick ta emot de fem miljoner kronorna, ett läsfrämjande projekt i Sydafrika.

Jag har i alla händelser svårt att tänka mig en bättre och mer lämplig pristagare än australiska och aningen svåruttalade Indigenous Literacy Foundation (ILF). En stiftelse bildad 2011 med målet att erbjuda barn och unga bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur, för att öka läsandet och läsförmågan.

 

I dag arbetar stiftelsen i över 400 olika urfolksamhällen i Australien och i dess omkringliggande övärld, som till exempel Tiwi-öarna en bra bit ut i Indiska oceanen, en timmes flygning från Darwin.

Bland mycket annat erbjuder stiftelsen gratis bokpaket till familjer, barnhem och skolor. Av dessa böcker är omkring hälften framställda av författare och illustratörer från urfolken, medan övriga är tvåspråkiga eller helt och hållet översatta till något av kontinentens drygt 200 samexisterande språk.

I sitt arbete betonar ILF vikten av att urfolkens barn kan se sig själva, sin kultur och sitt språk återspeglas böckerna de läser, men stiftelsen har också på ett framgångsrikt vis engagerat majoritetessamhället i sin verksamhet.

Exempelvis har det australiska postverket bidragit med att utan kostnad distribuera ILF:s böcker, och hittills har det blivit omkring 300 000 försändelser.

 

Den aboriginska kulturen i Australien är en av mänsklighetens äldsta kvarvarande obrutna kulturer, och kan på sitt vis sägas vara lika mycket världsarv som någonsin Höga kusten eller Skogskyrkogården. Det är glädjande att Sverige eller åtminstone ett svenskt författarskap nu kan bidra till att hålla denna kultur levande och stark.

Eller som ALMA-juryn skriver i sin motivering: 

”Genom att sprida böcker och stimulera läsande, berättande och skapande, bygger Indigenous Literacy Foundation läslust, stolthet, självförtroende och en känsla av tillhörighet.

Alla barn har rätt till sitt språk och sin historia.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.