Nadine Gordimer gestaltade smärtpunkterna

Sydafrikanska författaren överlevde det system hon bekämpade

Nobelpristagaren Nadine Gordimer har gått bort.

Den sydafrikanska författaren Nadine Gordimer är död.

Hon blev 90 år gammal och överlevde det system - apartheid - hon ägnat stora delar sitt författarskap åt att bekämpa, med enastående intellektuell skärpa.

Redan i sin första roman, Lögnens dagar (1950, på svenska 1955), började hon penetrera de oerhörda politiska, sociala och moraliska problem som den vita befolkningen i Sydafrika har att leva med. I noveller, essäer och romaner utvecklar hon sedan årtionde efter årtionde ett starkt utpräglat apartheidkritiskt författarskap. Hon gör det utan att någonsin generalisera eller typisera vare sig svarta eller vita.

Som individer är alla Gordimers romangestalter komplexa och fångade i moraliska rävsaxar. Hon använde sig oftast av den anglosaxiska psykologiska romanens form som instrument och var en mer traditionell författare än till exempel J M Coetzee.

När apartheid föll i Sydafrika var hon redan i 70-årsåldern. Men det innebar ingen kris för den då nyblivna (1991) nobelpristagaren. Hon fann omedelbart nya angreppsvinklar på landets prekära dilemman och fortsatte att gestalta de nya smärtpunkter, som den förändrade situationen skapade. Hennes romaner och noveller håller mycket hög och jämn kvalitet, men sin höjdpunkt nådde Gordimers författarskap nog i sjuttiotalsromanerna Hedersgästen, Bevararen och Burgers dotter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.