Ny utgivare men samma skam över Avpixlat

Mats Dagerlind blir ansvarig utgivare för sajt som pekar ut misstänkta

Mats Dagerlind på Avpixlat.

Sajten Avpixlat har fått en ansvarig utgivare.

Han heter Mats Dagerlind och har i princip varit ansvarig för sajten hela tiden. Vilket han visserligen ihärdigt förnekat varje gång det blivit diskussion om det förtal som medvetet spridits på sajten. Få redaktörer verkar ha skämts så mycket över sina publiceringar som Dagerlind.

Avpixlats namn kommer från att de vill peka ut misstänkta brottslingar med namn och bild. Eller brottslingar, förresten. Även brottsoffer har fått sina identiteter publicerade om det roat redaktionen.

De personer som pekats ut är dock enbart individer med annan hudfärg än Dagerlinds. Om de är bosatta i Sverige eller inte har inte spelat roll. Hudfärg har varit det vägledande för nyhetsvärderingen.

Tyvärr gäller inte Dagerlinds nyvunna utgivarskap retroaktivt.

Det finns alltså inte möjlighet för den 16-åriga flicka som hotades med våldtäkt efter att hon protesterat mot Sverigedemokraterna att anmäla sajten. Eller den ”avpixlade” kvinna vars våldtäkt helt enkelt sändes av Dagerlinds publikation. Eller de journalister som skulle få hembesök eftersom deras åsikter inte överensstämde med Dagerlinds. Eller de anhöriga till det 17-åriga mordoffer vars namn och bild publicerades. Jag skulle kunna fortsätta...

Utgivarskapet betyder inte att skribenterna nu undertecknar texterna med sina egna namn, förklarar Dagerlind för SVT. Fortfarande skäms de uppenbarligen för sin sajt.

De är troligen fullt medvetna om vad de håller på med.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln