Njuter av livet efter boksuccén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-26

Men sågar de svenska deckarförfattarna

Efter boken ”Morberg : scenen, livet och konsten att laga mat”

Nu kan Per Morberg välja och vraka bland erbjudanden.

– Det är skönt att kunna välja lite, inte behöva säga ”ja tack” till allting. Boken säljer ju så in i helvete bra...

Per Morberg är vildbasen från Hässelby som gick från skandinavisk mästare i judo, via restaurangskolan och Stockholms stjärnkrogar, till folkkär skådespelare och programledare. Den intensiva passionerade mannen, som lagar mat med ett vildsinne som är ovanligt bland oss svenskar, gick rakt in i våra hjärtan.

– Jag har alltid bara varit jag. Jag gör det jag gör. Något har jag ju som fungerar, konstaterar Per Morberg där han sitter, mitt i Bokmässans kaos.

Han har just kommit ut med en bok, ”Morberg : scenen, livet och konsten att laga mat”. Den säljer förstås rekord. Över 70 000 exemplar redan, trots att den just kommit ut. Förlaget hade förväntat sig en upplaga på 20 000.

– Jag siktar på 200 000, säger Morberg.

Att gå från att vara känd skådespelare till att göra Skandinaviens populäraste matprogram gick fort. Det orginella och robusta matlagningssättet, och enkelheten i både recept och upplägg tilltalar många. Som Morberg själv konstaterar. 70 – 80 procent älskar det där programmet, 10 procent hatar det.

”Finns mycket fin litteratur”

Själv läser Per Morberg gärna svenska författare.

– Jag går gärna tillbaka och läser äldre författare, gärna romantiskt. Lars Widding, jag har just läst hela Sorunda–sviten. Och Sven Delblancs ”Åminne”. Det är kopplat till den värld jag kommer ifrån – statarvärlden i Sörmland.

I dagarna har debatten rasat i den svenska litteraturvärlden, efter Göran Hägglunds uttalande om att svenska bibliotek slänger för mycket fin gammal litteratur till förmån för ”Liza Marklund–litteratur”.

– De här förbaskade halvtaskiga deckarna, man lessnar ju på det därför att vi matas med det. Det finns otroligt mycket fin litteratur som säljer till släkten – 60 personer kanske. Vi slussas liksom in och vi får väldigt mycket inpräntat: På förstasidorna står det att någon är bäst, så vi konsumerar det. Sen blir det någon fadd smak bak i hjärnan. Det blir en utarmning, en kulturell utarmning hos läsarna.

Så funderar Per Morberg, till han kommer på att han ju själv är en av alla dessa kändisar, som kommer ut med böcker för att de är kända.

– Jag tillhör ju de här kommersiella författarna. Folk ser ju: ”ja men han är ju känd det är klart att han kränger böcker”. Men jag måste ju försvara mig – folk gillar ju det jag skriver. Det har fallit i god jord, säger han.

Mycket på gång

Förutom att Per Morberg har två kommande kokböcker, en om grillning och en om jakt, så är det flera filmer på gång. Filmer lika skiftande som den vilde skådespelaren själv.

– Jag har precis gjort en Wallanderfilm. Och så ska jag göra en komedi på Beck-filmerna som heter ”Kommissarie Späck”, där jag ska spela kvinna. Sedan ska jag och Lena Endre göra en kostymfilm som bygger på Henrik Ibsens ”Gengångare”, berättar han.

Succé med allt – både filmer, tv–program och böcker under de senaste åren. Per Moberg är eftertraktad och nya erbjudanden regnar över honom. Han kan skrattande konstatera att vildbasen från Stockholm har blivit en folkkär man, som kan välja vad han vill göra.

– Det är skönt att kunna välja lite, inte behöva säga ”ja tack” till allting. Boken säljer ju så in i helvete bra...

Lina Thorén, Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln