Självklarheter och skratt i rättshaveristens spegel

69 tecken... trevlig presentbok med igenkänning och humor

Mitt första möte med en riktig rättshaverist var för några år sedan.

En nätt man i kostym bad att få träffa Galago och lurade sig genom receptionen genom att påstå att han avtalat ett möte. Han klev in på vårt kontor och berättade hur han sedan barnsben förts bort och torterats av ett kotteri bestående av familjen Bonnier och danska Säpo.

Tårögt berättade han hur hans stackars mor hjärntvättats. Detta bevisades av att hon inte trodde på hans berättelse.

När vi frågade varför han avslöjade detta för oss, serietidningen Galago, så förklarade han att det var den naturliga vägen att gå då vi hade en nära relation med, inte Jan, utan självaste Gunnar Myrdal.

Då vi upplyste om att denne gått bort för 20 år sedan slocknade hoppets ljus i mannens ögon, vi var en del av konspirationen.

Det är därför med viss igenkänning jag läser igenom civilrättsprofessorn Mårten Schultz och illustratören Magnus Frederiksens 69 tecken på att du är en rättshaverist. Något som inte är så konstigt då boken verkar bygga helt på Schultz egna erfarenheter.

Exemplen är ibland mycket träffande som: ”Du använder komplicerade och svåra ord för att uttrycka enkla saker”.

Men i många fall är exemplen väldigt självklara.

Även om många av oss förmodligen har minst en vän på Facebook som vet och föreläser onaturligt mycket om Assangefallet vid varje tillfälle som ges och att begreppet ”kroppsegna produkter” framkallar näsfniss tappar boken mig sakta men säkert.

Då plötsligt smäller det till. När exemplet på rättshaveristens helt orimliga kostvanor dyker upp skrattar jag högt.

69 tecken på att du är en rättshaverist erbjuder inte jättemånga garv på den nivån men är en trevlig presentbok. Framför allt till målgrupper som möter de vi kallar ”rättshaverister” i yrkeslivet.

I slutändan kanske mer en fråga om igenkänning än stor humor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.