Europas nya hopp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-02-12

Olav Fumarola Unsgaard om demokratirörelsen som vill riva murar och bygga ett bättre EU

frontmannen Greklands karismatiske förre finansminister Yanis Varoufakis på podiet i Berlin i tisdags när Democracy in Europe Movement (DiEM 25) presenterades.

Den förre grekiske finansministern Yanis Varoufakis presenterade den 9 februari Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM 25), ett nätverk för att återdemokratisera Europa. På plats fanns parlamentariker, borgmästare, aktivister och folkrörelsaktiva.

Det handlar om att reformera EU. Den ekonomiska krisen, följt av den havererade migrationspolitiken, visar att unionen inte fungerar. Inte på något sätt för nån, som Varoufakis säger från talarstolen på teatern Volksbühne i Berlin. Och fortsätter: Om Europa inte demokratiseras kommer det falla sönder. 

DiEM 25:s önskan är att EU fortsatt ska vara ett projekt som, på bästa möjliga sätt, blandar nationellt självbestämmande med överstatlighet. Men i en ny giv. Den viktigaste reformen är skapandet av ett politiskt rådslag.

Direktvalda representanter ska under ett par års tid förhandla fram en ny författning. Målet är att skapa ett annat EU till år 2025.

Men arbetat börjar redan i dag, säger Varoufakis. Det första och viktigaste kravet på EU är fullständig transparens. Live-streamade möten från Europeiska rådet, Ekofinrådet, FTT och Eurogruppen. Alla centralbankens protokoll ska offentliggöras några veckor efter genomfört möte. Dokumenten kring handelsavtal, till exempel TTIP ska bli offentliga. 

Nyfikenheten inför kvällen handlade lika mycket om politiken som om vilka som skulle dyka upp. Är DiEM 25 något mer än sin karismatiska frontfigur?

En oväntat bred samling befolkade scenen till slut. Tyska vänsterpartiet Die Linke och aktivistnätverket Blockupy. Spaniens nya vänster representerades av både partiet Podemos och personer från krisproteströrelsen Indignados. Barcelonas nyvalda mycket populära borgmästare Ada Colau gjorde ett bejublat framträdande. Flera gröna parlamentariker, bland annat från Frankrike och Storbritannien. Men även den tyska fackföreningsjätten IG Metall.

Kändisfaktorn fylldes av filosofen Slavoj Žižek och musikern Brian Eno. Just Žižek höll ett av kvällens mest passionerade tal, medan Eno var mer lågmäld och kryddade sitt tal med brittisk humor och David Bowie-anekdoter. Julian Assange dök upp via länk och höll ett förvirrat anförande som mest handlade om honom själv. Oavsett namn och organisationstillhörighet är det inte representativitet DiEM 25 eftersträvar.  

”Denna rörelse är på inget sätt ett nytt parti”, sa talespersonen Srecko Horvat, filosof och aktivist från Kroatien. ”Den traditionella strukturen med partier baserade inom ett land har spelat ut sin roll. Vi behöver skapa någonting nytt och det är DiEM 25. Vad rörelsen kommer att bli beror på aktivisterna”, fortsätter han.

På frågan om vad som talar för att just de skulle lyckas där alla andra gått bet svarar Varoufakis retoriskt: ”Ingenting. Men jag måste kunna se mig själv i spegeln på morgonen. Vi måste försöka.”

De slagord och slogans som mest ekade under kvällen var ”Put the demos back in democracy” och ”Doing nothing is not an option”. Och den dominerande känslan var rädsla. Varoufuakis kallar hotet ett ”postmodernt 1930-tal”.

Vad händer om ekonomin kollapsar? Recession, lågkonjunktur och kris. Om Europa drabbas av massarbetslöshet och långvarig lågkonjunktur kommer det enbart gynna nynationalister och fascister. Mot deras berättelse måste vi, humanister och demokrater, formulera en berättelse om gästfrihet, öppenhet och folkstyre. Återladda ordet demokrati.

Unionens problem är inte de högtravande orden, utan dess tomma praktik. Det är i denna kontext man ska förstå DiEM 25. Ett brett upprop till alla kontinentens demokrater. Oavsett om de är liberala, gröna, sociala eller nyvänster.

Den ekonomiska analysen ligger närmare nobelpristagaren Paul Krugman eller socialdemokraten Leif Pagrotsky. Verkligen inte revolutionärt. Men en önskan om att samla de goda krafterna och erbjuda en alternativ berättelse till nyfascisternas folk, nationalism och slutenhet.

Olav Fumarola Unsgaard

Frilansjournalist och redaktör på Leopard förlag

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.