Svenska småpartier 6: Fredsdemokraterna

Martin Aagård intervjuar de som kämpar för din röst

Fredsdemokraterna startade i september 2010 som en direkt reaktion på SD:s politiska framgångar. Men Fredsdemokraterna kämpar för freden, inte minst ”den lilla freden” i såväl Partille kommun som hela Sverige.

Reza Aghapoor

Vad menar ni med ”den lilla freden”?

– Sverige har haft 200 år utan krig. Men när det gäller den lilla freden på gator och torg är det sämre. Mäns våld mot kvinnor, ungdomsvåld, kriminalitet, främlingsfientlighet, homofobi, islamofobi, utanförskap. Den lilla freden handlar om att skapa ett fredligt samhälle för alla.

Hur lyckas man med det?

– Alla måste ta ansvar. När unga mår dåligt pratar M och S om att höja eller sänka skatten men det är ingen lösning. När 10 procent av niorna använder narkotika handlar det om den lilla freden. Fler familjer är splittrade än förut.

Är ni ett parti för ungdomar?

– 50–60 procent av medlemmarna är mellan 14 och 18. Men vi vill även sänka pensionsåldern till 63 så att unga får jobb. Då får äldre det bättre.

Det är krig i Gaza, Ukraina, Irak, Afghanistan. Det går dåligt för freden just nu.

– Ja. Och Sverige har en roll i detta. Afghanistan är första gången i modern historia som vi engagerar oss i ett krig. Saudi står bakom IS och beväpnar dem. När Sverige säljer vapen till Saudi stödjer vi på sätt och vis IS. När det gäller Israel och Palestina kan Sverige spela en större roll. Vi måste ta ansvar.

Var Sverige bättre på det förut?

– Självklart. Nu närmar vi oss Nato. Men bara för att vi är rädda för Ryssland behöver vi inte gå med i en organisation där civila i slutändan få betala.

Vilket är den viktigaste valfrågan?

– Stoppa vapenexport till diktaturer och krigförande länder. Ta hem soldaterna från Afghanistan. Stoppa rasisterna innan vi blir Tyskland 1936 och vi vill hjälpa invandrare komma in i svenska samhället.

Hur?

– Bästa sättet är genom folkbildning. Och man kan inte bara prata om det. Skolklimatet måste ändras radikalt. I skolan träffar jag en massa unga som har det jättedåligt, inte bara dåligt.

Det är stora frågor. En svår uppgift.

– Det är en jättestor uppgift. Men vi måste jobba!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln