Vem har råd med en dyr jacka, Damberg?

Det finns bara en samhällsgrupp som en minister kan behandla som skit utan konsekvenser

avKristofer Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 2
Från Mikael Dambergs Instagramkonto. Bilden är nu borttagen.

I sällskap av vår inrikesminister beslagtog två poliser en jacka förra fredagen. 

Likt en nypangad älg visades plagget upp på Mikael Dambergs Instagram: ”En person misstänkt för narkotikabrott visade sig bära på en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på. Jackan togs i beslag!”

Tryggheten återställd. Vote Micke. Damberg är artig nog att avköna plaggets ägare. Ändå vet vi exakt vem bäraren är och hur han ser ut. Det finns bara en samhällsgrupp som en minister kan behandla som skit utan konsekvenser. 


Jackan kommer från det kanadensiska klädmärket Moose Knuckles. Sedan 2009 har de ägnat sig åt varumärkesbyggande på heltid. Genom ett simpelt namnbyte har det 100 år gamla familjeföretaget fått nytt liv: De käkar andelar till frukost: Storbritannien. Kina. Sydkorea. USA. Italien. Sverige. 

Moose Knuckles kräng- och säljkonung Marco D’Avanzo älskar floskeln: ”Vi strukturerar vårt team för att säkerställa att vårt övergripande varumärkesmeddelande är konsekvent över hela världen, och att det förstärks via lokala kanaler”, sa han till exempel förra månaden i en intervju med Sportswear International, utan följdfrågor. 

Hur säkerställer polisen raskt att en person, må den vara skitfattig, enbart kan ha införskaffat en sådan genom brott?

Moose Knuckles tycker också att det är superduperviktigt med inkludering. Och det är det ju. (Särskilt när floskelkungen kan utnyttja en politisk hållning för att peta bort konkurrenterna på Canada Goose från tronen.) 

Detta menar hur som helst Marco D’Avanzo: Våra kläder är fett lyxiga! Och antirasistiska! Och dyra! Du är VÄRD dem! Köp! Världens inköpare hörde bön, eftersom världens inköpare är fårskallar. 

En sedelärande berättelse om hur ingenting förutom para och skitsnack spelar roll. Om hur en kanadensisk jacka tillverkad i Vietnam kom till Stockholm. Om hur den jackan kom att symbolisera framgång. Om kläder som ersättningsmedel till människovärde.

Han vet att någon som misstänkts för narkotikabrott saknar värde


Några frågor: Det aktuella plagget kostar 10499 kronor. Enligt Mikael Damberg ”långt mer än personens inkomster”. Det stämmer kanske, men hur säkerställer Polisen raskt att en person, må den vara skitfattig, enbart kan ha införskaffat en sådan genom brott? Vad är egentligen ”långt mindre” än tio papp? Sju tuss? Två rödingar? En nolla?

Berätta. Jag önskar veta. Jag önskar att veta varför socialdemokraten Mikael Damberg möter en person vars liv troligen kan kategoriseras som fattigt utan att fundera över sitt eget ansvar. Hur sover karln egentligen om natten?

Nyss tog inrikesministern bort inlägget.

I en väntad pr-krumbukt vrider han diskussionen till att handla om hat och hot mot Polisen, eftersom han vet att någon som misstänkts för narkotikabrott saknar värde. Det gör däremot inte Polisen. 2019 är Polisen bäst. Och viktigast. Alltid. 

Snart är allting annat glömt. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM