Ungdomar drömmer om att flyga ut i rymden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

Christer Fuglesang är idolen.

Rymden är ett av de populäraste ämnena när barn– och ungdomar får välja. Och hjälten är förstås: Christer Fuglesang.

Den största drömmen för över hälften av de svenska ungdomarna är att få komma ut i rymden. Det visar en färsk undersökning gjord på uppdrag av Rymdstyrelsen, där 1005 svenska ungdomar mellan 16 till 25 år har fått ge sin syn på rymden. Hela 47 % vill göra en egen rymdfärd.

– På Rymdkanalen.se kan vi se att det finns ett engagemang kring rymden där många ungdomar samlas dygnet om för att följa direktsändningen från rymdstationen och chatta om rymdfrågor, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig hos Rymdstyrelsen.

Rymdböcker populärt

I undersökningen framgår också att de svenska ungdomarna i allmänhet tycker att de får för lite undervisning om rymden i skolan. Att de däremot själva söker information om rymden, det märks på bokförsäljningen. Rymdböcker är mycket populära, framförallt bland barn– och ungdomsböckerna.

När ungdomarna fick svara på frågan om vem som är Sveriges största kändis, då hamnade astronauten Christer Fuglesang i topp. Framför världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic. Christer Fuglesang har själv skrivit ”13 dygn i rymden efter 14 år på jorden” om de 14 åren av utbildning för att äntligen få åka ut i rymden.

Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln