Första maj: Förstå fler skämt & Slå mer dank

Traditionen lever och årets affisch är här

Alltid på de svagas och bortglömdas sida

”Förstå fler skämt” står det på en liten skylt i Pontus Lundkvists mäktiga första maj-tåg. Det är den artonde första maj-affischen på Aftonbladet kultur, en tradition som inleddes 2007 med Gittan Jönssons verk. Pontus Lundkvist har medarbetat på dessa sidor både länge och mycket väl. Han var också en av redaktörerna för den sorgligt avsomnade tidskriften Det grymma svärdet”.

Satirikern Lundkvist står alltid på de svagas och bortglömdas sida och har samtidigt ritat några av de hårdaste teckningarna. Nu har han skapat ett tåg som är kraftfullt och solidariskt. Upp till kamp. Och för medmänsklighet och solidaritet.


Det ser enkelt ut men det är det uppenbarligen inte. Och vad är det för stor näve där i mitten? Ser den inte ut lite som de huvuden på pålar som utgjorde franska revolutionens visuella skräckkabinett? Bilden gungar framför våra ögon. Vi måste både ta den på allvar och förstå glimten i den.

Många paroller är förstås roligare än de vi kommer att se i tågen första maj. Som ”Slå mer dank” eller ”Sabotera löneslaveriet”.


Associationen till den amerikanska undergroundseriens myller är tydlig liksom till äldre tiders första maj-affischer. De många fotsulorna är på väg, de är kraftfulla och de ska krossa. Dumheten, humorlösheten och kanske kapitalet.
Ulrika Stahre

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln