Nog bör man hinna gå och kissa på arbetstid

I Kalix hemtjänst blev arbetsmiljön bättre när minutstyrningen blev hackad

I många välfärdsyrken har man problem med arbetsmiljön, inte minst stress.

Det susade förbi i nyhetsflödet i veckan: Kalix kommun vill lämna systemet med minutstyrd hemtjänst. I stället för att planera dagarna efter hur lång tid en planerad syssla – till exempel att hjälpa en gammal människa att duscha – ”ska” ta, vill de ha ett ”relationsfokus” i sin planering.

Hemtjänsten i Kalix har länge plågats av arbetsmiljöproblem, inte minst stress, och efter att skyddsombud slagit larm till Arbetsmiljöverket finns nu ett hot om vite om det inte blir bättre. Till det kommer erfarenheten man gjorde efter den hackerattack kommunen utsattes för i december 2021, som slog ut alla it-system, inklusive hemtjänstens. För SR berättade Kalix socialchef hur man då tvingades gå tillbaka till papper och penna – och det visade sig fungera alldeles utmärkt. Faktiskt bättre än med de digitala verktygen. Enligt en konsultrapport som skrevs för att reda ut arbetsmiljöproblemen ansåg personalen att det analoga sättet att jobba var roligare, och att de kände sig mer involverade. Arbetsmiljön blev helt enkelt bättre.

 

Kritiken mot minutstyrningen är inte ny. För ett drygt år sen kom fackförbundet Kommunal med rapporten ”En hemtjänst att lita på – från stressiga minutscheman till hållbar tillitsstyrning”. En undersökning bland deras medlemmar visade bland annat att bara 22 procent av de som arbetar strikt efter minutstyrning dagligen hann med sina arbetsuppgifter på utsatt tid. 57 procent uppgav att de hade svårt att hinna med egna toabesök eller en kopp kaffe. Detta i en arbetsgrupp – undersköterskor i äldreomsorgen – som redan har högst andel sjukskrivna på arbetsmarknaden.

Händelsevis är det här yrken som å ena sidan är avgörande för att samhället ska fungera, å andra sidan har stora rekryteringsproblem

Men frågan om arbetstider och vad som ska hinnas med under en dag är ett problem i många fler yrkesgrupper. Lärare, poliser, sjukvårdspersonal, lokförare – alla larmar de om hur mer kontroll och/eller sämre framförhållning när scheman läggs skapar stress och dålig arbetsmiljö. Händelsevis är det här yrken som å ena sidan är avgörande för att samhället ska fungera, å andra sidan har stora rekryteringsproblem.

 

Att folk vill ha bra betalt för det jobb de utför är självklart men vettiga arbetstider ska inte underskattas om man vill göra ett jobb attraktivt. Och då menar jag tider som är förutsägbara, som man kan själv kan ha något inflytande över – till exempel kunna få semester ungefär när man vill – och som ger ett visst utrymme för egen planering av sin arbetsdag. Det handlar om att bli betrodd och ha egen kontroll.

Ett jobb som blir roligare, och där man känner sig mer involverad, blir sannolikt också bättre gjort.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln