Naket våld

Av allt elände som drabbade världen 2009, placerar sig Umar Farouk Abdulmatallabs sprängmedelskalsonger bland de värsta. Den så kallade ”kampen mot terrorismen” ska nu intensifieras ytterligare, vilket kommer att innebära ett ökat lidande bland muslimer var de än lever.

Peter Wolodarski, politisk chefredaktör på Dagens Nyheter, tycker dock mest synd om sig själv. Nu blir det ännu besvärligare att flyga, med en massa väntetider och kontroller, suckar han irriterat ( 3 januari):

”Redan nu hörs krav på att metalldetektorer ska kompletteras med kroppsskannrar som berättar det mesta om vad vi har under kläderna.”

Ja, det vore onekligen besvärligt. Vem vill ha sitt underliv filmat? Och vem vill ha som jobb att syna resenärer i skrevet?

Wolodarski tvivlar på effektiviteten i den typen av apparater, och det gör han rätt i. För ett par år sedan var min son tvungen att lämna ifrån sig en Festis i säkerhetskontrollen på Arlanda, samtidigt som min man kunde passera med en fickkniv (som han först senare upptäckte att han bar på). Wolodarskis tveksamhet handlar dock om annat: ”Ingen skanner i världen kan avslöja extrema ideologier och våldsamma tankar.”

DN:s politiska chefredaktör tycks mena att tankar i sig är våldsamma, och därför ska bara de som inte tänker våldsamma tankar få resa. Eller som han själv formulerar det: ”Om vi verkligen vill höja säkerheten får vi gå på den israeliska vägen, och låta flyplatspersonal pumpa passagerare på all sköns muntlig information, men det kommer att kosta tid och tålamod.” Förhör, med andra ord. Åsiktsregistrering. Den som inte tycker rätt eller åtminstone förmår dölja sina åsikter genom att formulera sig rätt, får inte följa med.

Det finns bättre idéer, menar Wolodarski: Det enda effektiva sättet att stoppa terrorismen är att med alla medel sprida ”mänskliga rättigheter och framtidshopp” till Jemen. Besviket konstaterar han, att de medel som krävs, är låsta i Irak och Afghanistan.

Det är inte alltid som förhör krävs för att de våldsamma tankarna ska avslöjas.

Ibland räcker det med att slå upp Dagens Nyheters ledarsida.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.