Rapport: Alla vinner på större jämlikhet

Ge sossen i dig en chans

I de flesta utvecklade länder är ojämlikheten i dag den största på 30 år. Den hotar sammanhållningen i våra samhällen och kan orsaka social oro och politiska kriser. Men ojämlikhet ger också sämre tillväxt, eftersom de fattiga slutar utbilda sig och inte förverkligar hela sin jobbpotential, medan de rika samlar på hög i stället för att investera och konsumera.

Nej, det handlar inte bara om att de berömda 1 procenten på toppen roffat åt sig medan de allra fattigaste drabbats. De 40 procenten med lägst inkomst - nästan halva befolkningen - har halkat efter och är på väg att hängas av.

Om ni nu tycker att det låter som en debattartikel från någon vänsterorganisation, så vänta tills ni hör de slutsatser som de rika länderna samarbetsorgan OECD drar i sin nya rapport In it together: Why less inequality benefits all, som släpptes förra veckan.

Satsa på kvinnorna. Ju fler kvinnor som jobbar, desto mindre ojämlikhet och högre tillväxt.

Mer progressiva skatter. Rika och storföretag måste bidra mer.

Bedriv kontracyklisk finanspolitik. Satsa er ur krisen!

Bekämpa de otrygga anställningarna och satsa i stället på jobb med bra löner och arbetsvillkor och på utbildning åt alla, förstås. Jobben till de unga ska vara inkörsportar i stället för återvändsgränder.

Rätt använda kan minimilöner vara bra, men ännu bättre är starka fack och centrala förhandlingar, som minskar ojämlikheten.

Vill ni ha tillväxt? Ge sossen i dig en chans. Hälsningar OECD.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln