Viktor Orbán – en ungersk Napoleon

Åsa Linderborg: Har den europeiska högern någonsin varit lika stark som nu?

Napoleon Bonaparte kände ”större fruktan för tre tidningar än för hundra tusen bajonetter”. Bajonetter kan man ha till mycket, men man kan inte sitta på dem, sa han också. Ett land, en befolkning kan inte styras med mindre än att man behärskar verklighetsbeskrivningen.

De välkända citaten kommer för mig när P1 Morgon (28 mars) rapporterar om mediesituationen i Ungern inför valet nästa söndag. Viktor Orbáns vänkrets har fått köpa flera viktiga medier, såsom TV2 och den största dagstidningen, som lades ner efter rapporter om korruption. Efter den nya medielagen 2010 kontrolleras public service av ­Fidesz.

Viktor Orbán.

Är Ungern en demokrati eller diktatur? Ingetdera, menar Gabriel Byström i essän Tystnadens triumf, det är snarare ett slags bonapartism som präglar styrelseskicket. Man får fortfarande säga vad man vill, poängterar Peter Nadas, men orden har allt svårare att nå ut. Och oppositionen – vänstern, socialdemokraterna och liberalerna – har ett mycket svagt stöd.


I senaste valet röstade två av tre väljare på nationalkonservativa Fidesz. Resten röstade på blåsvarta Jobbik, som intressant nog främst samlar akademiker. Med en sådan parlamentarisk situation är det inte märkligt om den fria pressen och rättsstaten sätts ur spel. Märkligare är att Moderaternas Gunnar Hökmark vid den förra valsegern gratulerade Fidesz seger som ”en välbehövlig seger för demokratins och Ungerns utveckling”.

I den uppföljande essän Med Guds hjälp skriver Byström om den ungerska ekonomin efter Berlinmurens fall. Över en natt försvann den statliga priskontrollen, lönerna sjönk med 40 procent, arbetsrätten uppluckrades och massarbetslösheten permanentades.

Det är arbetslösheten som gör att Ungern kämpar för att EU ska ha helt stängda gränser, upplyser Le Monde Diplomatique. Ungrarna måste ta sig till andra europeiska länder för att försörja sina familjer. Ju fler invandrare, desto större konkurrens om de jobb som ungrarna behöver ha.


Till det bonapartiska hör att Orbán grundlagsskyddar så mycket som möjligt. Skattelagstiftningen till exempel, som är klassisk högerpolitik som gör de rika rikare, ligger fast eftersom Fidesz lagt in den i grundlagen. Det är i ett sådant låst läge som valrörelsen tvingas handla om nationens ära och annan skit som inte mättar magar.

Nästa vecka vinner Orbán igen och redan nu känner vi hur likgiltigheten eller uppgivenheten lägrar sig. Frågan är om den europeiska högern någonsin varit så stark som nu?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.