Rebellmamman är en terrorist i högerns ögon

Fallet ”Anna” på Energimyndigheten är del i en större bild av repression

Rebellmammorna, en del av organisationen Extinction Rebellion, vid en demonstration före Riksdagens öppnande i september.

Den 3 april larmade högertidningen Fokus om att en klimataktivist jobbade på Energimyndigheten.

Uppgifterna kom från en lika säker som opartisk källa: en före detta anställd på Energimyndigheten, numera med uppdrag för högertankesmedjan Timbro, som själv blivit av med samma jobb då han slarvat med hemligstämplarna. Risken finns ju att den nya gassamordnaren skvallrar om den ena eller andra gasledningen så att hennes kamrater kan utföra sabotage, tror han.

Därför har han redan innan han talar med Fokus slagit larm till myndigheten, som reagerar med att omedelbart, den 2 april, stänga av ”Anna”, som hon kallas i pressen, från sitt arbete.

Den 4 april skriver SvD:s ledarsida att ”staten har öppet hus för säkerhetshot” och kräver att civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin ser till att sådana skumma figurer inte kan anställas. Ministern lyder och för samma kväll ”samtal” med myndighetens generaldirektör.

Ett farligt hot mot rikets säkerhet ha avvärjts genom en vaken medborgare och den fria pressens ingripande!

Så vad har ”Anna” gjort?

Inte en enda gång har hon deltagit i någon olaglig aktion

Hon har kritiserat regeringens klimatpolitik, i vilket hon för övrigt är i gott sällskap med till exempel Klimatpolitiska rådet. På sin fritid har hon använt sin organisationsfrihet till att sjunga med den högst fridsamma klimatgruppen Rebellmammorna. Inte en enda gång har hon deltagit i någon olaglig aktion. Hon har varit öppen med sitt engagemang och passerat myndighetens säkerhetskontroller.

Så ser alltså en potentiell terrorist ut i högerns ögon, en sådan som ”försöker sabotera de demokratiska processerna i Sverige”, som statsminister Kristersson uttryck det om Extinction rebellion.

Med mindre än att de drabbats av en svårartad paranoia kan jag inte undgå misstanken att de inte ens tror det själva, utan på klassiskt auktoritärt manér tar tillfället i akt att rensa ut politiska motståndare, androm till varnagel.

 

Fallet Anna är del i en större bild. Över hela Europa har makthavarna insett att de närmaste årtiondenas stora politiska strider kommer att stå om klimatet. 2022 avled 60 000 européer av sommarhettan. 2030 kommer de att vara 94 000. I mars slog världen värmerekord för tionde månaden i rad. Och vi har en regering som aktivt ökar utsläppen. De försöker därför knäcka klimatrörelsen med repression. Aktivister från Återställ våtmarker döms för sabotage i stället för det gamla fina brottet ohörsamhet. I Frankrike kriminaliserade paraplyorganisationen Soulèvements de la Terre förra året, innan beslutet upphävdes av domstol. I Tyskland har aktivister från Letzte Generation massgripits. Och nu ska Rebellmammorna under hot om yrkesförbud hindras att ta sig ton.

Café Bambino: Varför är vi glada att Barbie fick en mus?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.