Advokaten på och vid kvinnors sida

Anna Andersson om tv-dokumentären ”Seeing Allred”

Gloria Allred, t v, amerikansk advokat.

När Elisabeth Massi Fritz kallade den friande domen i Fittja-fallet för ”en skam för rättssystemet” reagerade många. Hur kunde hon, en advokat som mycket väl vet hur systemet fungerar, säga en sån sak?

Jag skulle bli förvånad om Massi Fritz inte har studerat Gloria Allred. Hon är en amerikansk kvinnorättsadvokat som aldrig tvekat inför att driva sin sak även i medierna. Bland annat representerar hon 28 kvinnor som anklagar Bill Cosby för sexuella övergrepp, de flesta preskriberade. Genom vittnesmål i pressen och demonstrationer vid arenor där Cosby uppträdde uppehöll hon trycket i fallet: ”Det han har gjort måste få konsekvenser”.

Nu ligger hans fall i rätten, med andra målsäganden. Allred kämpar för att få bort preskriptionstiden för våldtäkt.

Cosby-fallet utgör ramen i en dokumentär om Gloria Allred, Seeing Allred av Sophie Sartain och Roberta Grossman (Netflix). Hon började på 70-talet åta sig mål som knappast gjorde henne populär; att få herrklubbar att öppnas för kvinnliga medlemmar, krogar att sluta med olika menyer för män (med priser) och kvinnor (utan priser) och butiker att sluta med könsuppdelade leksaksavdelningar.

Ofta har hennes klienter eller de som anklagas varit kända, som Cosby, Aaron Spelling och Donald Trump. Men egentligen handlar målen om något så prosaiskt som arbetsrätt – att slippa sexuella trakasserier eller inte få sparken för att man blivit gravid.

Dokumentären löper in i vår tid och snuddar vid #metoo. Medan andra veteraner ser rörelsen som en stor framgång, är Allred mer återhållsam: ”Kampen har bara börjat”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.