Mästare i stadsrummet och mörkrummet

Stockholm och dess människor var Gunnar Smolianskys främsta gren – men i hans bilder finns också ett rent poetiskt spår

Fotografen Gunnar Smoliansky blev 86 år.

Fotografen Gunnar Smoliansky är död men Stockholm larmar vidare, den stad han fångade så fint med sin Rolleiflex. 

Särskilt minns jag hans svit från Slussen, fotograferad i det tidiga 1950-talet då han arbetade som nattvakt i området. Det är hantverksmässigt fulländade bilder i en genuin tradition där kompositionen är a och o, men det är i hanteringen av det arla morgonljuset som egensinnet och mästerskapet visar sig. De flesta av gångtrafikanterna och hamnarbetarna därinne i bilderna är troligtvis borta sedan länge, men ljuset – det är fullkomligt aktuellt. Alla som slamrat fram över Centralbron i ottan känner igen det.

Gunnar Smoliansky, född 1933 i Visby, inledde sin bana som industri- och reportagefotograf, men blev så småningom sin egen. ”En bild i taget” löd hans motto, och han var känd för att arbeta ytterst noggrant och långsamt, något som märks inte minst i hans fantastiska kopieringsarbete.

Helst höll han sig inom sitt revir som var Södermalm i Stockholm, och vad beträffar hans metod kan han sägas ha en kusin i Paul Austers tobakshandlare Auggie i filmen Smoke från 1995, han som varje dag fotograferade samma gathörn, för att avlocka det alla dess hemligheter. 

Staden och människorna var Smolianskys främsta gren, men i hans konstnärskap finns också ett poetiskt spår som avkräver betraktaren ett totalt engagemang. Ofta rör det sig om rena detaljstudier, av sådant som vittrande färg, snedvridet trä eller andra material i varierande stadier av upplösning.

Sällan har jag sett universums långsamma sönderfall lika vackert återgivet som i Smolianskys lilla skrift Sotbrand (text av Claes Bäckström), med bilder från en eldhärjad lägenhet. Här växer skuggorna över alla bräddar, och sotet rimmar eller gör sig rent av synonymt med det fotografiska kornet. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.