Litteraturen måste också granskas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-07-21

Teratologen har länge haft högerextrema läsare

Sedan jag tillsammans med Jonathan Leman och Mikael Färnbo i Expo publicerade vår artikel om den starka kopplingen mellan författaren Nikanor Teratologen (Niclas Lundkvist), och den högerextrema nätskribenten Ezzelino har flera insatta källor bekräftat vår tes - det vill säga att det handlar om en och samma person. Att så sannolikt är fallet har också i åratal varit något av en öppen hemlighet inom vissa kretsar. Där har vår artikel bemötts med en blaserad gäspning, i vissa fall snarare med irritation. Som svar på min fråga om varför inte uppgiften förts fram tidigare svarade en Twitteranvändare att ”ingen har velat hänga ut honom, för att han är ett geni”.

Det är en människosyn jag inte delar. Och lika absurt tycker jag det är att som Carl-Michael Edenborg (18 juli) nu kalla den diskussion som uppstått för ”hets”. Som om Teratologen - i själva verket en ”antifascistisk” (det vill säga god) författare - hängts upp på ett kors inför en vulgärt lysten människomassa. ”Den senaste hetsen mot honom kanske kommer att ge honom nya läsare av typen antifeminist-homofob-invandrarfientlig. Men sådana läsare kommer att bli skitförbannade på dessa romaner”, menar Edenborg. Det är skrattretande. Teratologen har nämligen länge haft just den typen av läsare. Det finns en hel diskussions­tråd på den högerextrema nätsajten nordisk.nu om hans litteratur. Den är väldigt uppskattande. Och nej, den är inte ny, utan daterad 2007.

Edenborg är på en gång elitistisk och naiv i sin upphöjelse av författaren. Men han är inte ensam om denna önskan att förvisa god skönlitteratur till ett reservat där det inte finns sådana träskprodukter som rasism och nazism. Jag tycker han gör den komplicerade verkligheten en otjänst.

Men för att en gång för alla klargöra syftet med vår artikel: vi har inte önskat, som Magnus Ullén (11 juli), svartmåla de kritiker som berömt Teratologens romaner. Min personliga åsikt är att det går att skilja mellan författare och verk (och Turteaterns uppsättning av Äldreomsorgen i Övre Kågedalen var väldigt fin). Men litteraturen befinner sig inte i en särskild sfär bortom den sjaskiga verkligheten, och det gör inte heller ”genier”.

Charlotte Wiberg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln