Nationalsången är mest en lagom kisspaus

Skolverket vänder – småbarnen ska tvingas sjunga sångerna ingen annan bryr sig om

Svenska lågstadielever ska återigen tvingas sjunga Du gamla du fria på musiklektionerna.

Skolverkets försök att stryka sången från kursplanens ”centrala innehåll” ändras nu tillbaka efter hårda påstötningar från nostalgiska politiker och arga twittrare.

Återkommer gör även ”de vanligaste psalmerna”.

Och därmed tilldelas psalm- och nationalsång en lika central betydelse i ämnet musik som kunskaper om hur ett piano fungerar. Skälet är att de ”knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang”.


Jag tror inte ens våra mest förhärdade skinnskallar skulle ställa upp på den beskrivningen.

Visst går det att tänka sig något enstaka ”vardagligt sammanhang” då svenska sjuåringar stämmer upp i ”Du gamla du fria, du smällfeta ko”, men jag misstänker starkt att kursplansförfattarna inte hört talas om vare sig Billie Eilish eller TikTok.

Att Sverige inte ens har en officiell nationalsång verkar alla dessutom ha missat

”Själva kittet i svensk kultur och bildning”, kallade Kristina Axén Olin (M) nationalsången när hon rasade mot Skolverkets planer. Jag vet inte riktigt. För de flesta av oss är den mest något som gör att man hinner kissa och hämta chips innan matchen börjar.

Att Sverige inte ens har en officiell nationalsång verkar alla dessutom ha missat. Sverigedemokraterna brukar visserligen motionera om att vi borde ska skaffa oss en, men motionerna avslås alltid. Vilket i och för sig lämnar fältet öppet för ettagluttarna att sjunga Billie Eilish så mycket de vill.


Och faktum är att inte ens de kristna är särskilt intresserade av psalmer längre. Om man jämför antalet besökare i svenska kyrkan med de väckelserörelser som fyller Friends Arena med gospel, country och kristen R’n’B så får man en bra bild av psalmens status idag. Hela frikyrkor har startats bara för att folk vill slippa sjunga psalmer.


Skolverkets beslut har inget med kultur eller kunskaper att göra. Hade de velat ta barnens vardagsmusik på allvar skulle de gjort Baby shark obligatorisk i grundskolan. Beslutet är bara en feg reträtt av skolbyråkrater som är livrädda för att hamna i drev på sociala medier.

Men visst. Att göra eftergifter åt nostalgiska twittergubbar knyter på sätt och vis an till högtidliga sammanhang. Vem har inte suttit inträngd i ett hörn på julafton och nickat till morbrors tjat om att allt var bättre förr, bara för att hålla hans latenta aggressioner i schack.

Det är kanske bra att barn tränas i att hantera såna situationer redan från tidig ålder. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln