Jo, Palestina-ramsan står för etnisk rensning

Efter pogromen den 7 oktober kan den inte tolkas på annat sätt

På demonstrationer runt i världen hörs ”From the river to the sea, Palestine will be free” – och vi har fått en illustration av vad alltför många menar med ramsan, skriver Hynek Pallas.

Det stämmer som skribenten Shora Esmailian skriver, att jag ”plagierar mig själv”. Under de snart 50 dagar som har förflutit sedan Hamas blodiga pogrom på 1 200 personer har jag nämligen flera gånger påpekat att det i Sverige finns personer som inte bara blundar för och relativiserar sådana massmord. Utan också pennor som likt Esmailian lägger skulden för dem på Israel, som kritiserar redaktörer för att de ”försvarar rätten att gå på rejv i öknen intill världens största utomhusfängelse” efter att Hamas våldtagit unga festande kvinnor på en musikfestival innan de mördat eller kidnappat dem. En gisslan som bland annat består av småbarn, fredsaktivister och åldringar som överlevde Förintelsen. Esmailian anser att de är ”palestiniernas enda chans för att förhandla om frihet”.

Att jag anser detta värt att upprepa beror på att det i delar av vänstern finns acceptans och stöd för en terrorgrupp, en grupp som likt Nordiska motståndsrörelsen i Sverige har antisemitism och etnisk rensning på agendan. Miljöer där man likt Esmailian förvandlar en komplex historisk konflikt till en svartvit fråga om onda ockupanter och goda ockuperade. De senare är inte bara rättfärdigade i varje handling, personer som Esmailan framställer dem som synonyma med fascistiska islamister. Och, genom att tala om detta som ett logiskt motstånd, beskriver hon det som en ofrånkomlig naturkraft att bränna upp spädbarn.

Esmailian är inte ensam om att omvandla vidrigheten i Hamas pogrom till ett uttryck för motstånd mot ockupanter, och i samma anda göra alla israeler till legitima offer. Som vi har sett i den drastiska ökningen av antisemitiska hatbrott världen över gör denna ”antisionism” heller inte halt där. Och det är just därför hon själv besvarar frågan om varför uttrycket ”From the river to the sea” från och med den 7 oktober med rätta tolkas som ett uttryck för etnisk rensning – eftersom vi har fått en illustration av vad alltför många menar med ramsan.

Svar direkt: Pallas ignorerar frågan om allas rätt till frihet

Antingen har Hynek Pallas drabbats av immunitet mot argumentation eller så tycker han att palestinier saknar människovärde. Inte någonstans i reaktionen till min text, som redde ut och förklarade det omdiskuterade slagordet som ropas i hela västvärlden, bemöter han något av det jag skriver. Frågan jag ställde var: har alla människor rätt till frihet? Pallas ignorerar.

I sitt svamlande svar fortsätter han att upprepa saker han sagt i veckor. I stället för att delta i att föra samtalet framåt försöker han att misskreditera mig. En skribent värd namnet gör sin research, men eftersom Pallas misslyckas med det hänvisar jag till den text jag skrev i Dagens ETC om vad jag anser om den händelserna den 7 oktober.

Att en kulturskribent skryter om att han plagierar sig själv är pinsamt, än värre är att stagnera intellektuellt. Pallas är så fast i det som hände den 7 oktober att han inte förmår att se vad som har hänt sedan dess: ett begynnande folkmord på palestinierna i Gaza.

Som allt fler experter från FN och andra institutioner påpekar tar det som nu sker i Gaza formen av just folkmord. Varje dag utförs mängder av massakrer på civila, vars enda brott är att de är palestinier. Samtliga grundläggande livsbetingelser – från sjukhus till spannmålssilos, skolor till solpaneler – pulveriseras systematiskt. Ledande företrädare för ockupationsmakten kallar folket i fråga ”mänskliga djur” och ”mörkrets barn” och efterlyser spridning av epidemier så allvarliga att de människomassor som nu trängts ihop på södra Gazaremsan dör ut. Om detta må ni … kanske tycka någonting? Ett nytt kapitel i historien skrivs nu.

Shora Esmailian

Följ ämnen
Israel

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.