Sorg bakom de glada visorna

150 år sedan talangen Alice Tegnér föddes

Alice Tegnér (1864-1943) vid pianot 1938.

RADIO Vi har just firat Alice Tegnérs 150-årsdag, och i Sveriges Radios P2 har detta skett genom en serie dokumentärer om hennes liv och verk av Christina Tobeck. Sex timslånga program men inte en överflödig minut. Tobeck har ur ett överväldigande arkivmaterial vaskat fram ett fascinerande porträtt av en sällsynt begåvad och sympatisk människa, och hon fogar också in denna barnvisans oslagbara mästare i en relevant social och politisk kontext.

Alice Tegnér blev tidigt Sveriges i särklass mest populära och älskade tonsättare, men som gift kvinna blev hon inte myndig förrän 1920, vid femtiosex års ålder. Och maken, juristen och skaldeättlingen Jakob Tegnér, skämdes inte för att utnyttja sitt förmyndarskap över sin berömda hustru. Hon ville förkovra sig i komposition, kontrapunkt och pianospel, men det satte Jakob stopp för. Hon spelade ju så bra redan, tyckte Jakob som såg med ogillande på all den verksamhet utanför hemmet, som Alice ägnade sig åt - hon var en formidabel kapacitet också som organisatör inom musiklivet, om hon fick chans.

Alice Tegnér led svårt över att inte få fullt utlopp för sina slösande rika talanger, och det går ett sorgligt stråk genom Tobecks programserie, trots att den samtidigt handlar om ett av de mest lysande konstnärskapen i svensk musikhistoria.

Serien ingår i ett större projekt om ”tonsättarinnor i ett manligt musikliv”. Jag väntar spänt på fortsättningen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.