Förnuftets röst har tystnat

Petter Lindgren minns författaren Amos Oz (1939–2018)

Amos Oz blev 79 år.

Den israeliska författaren, litteraturprofessorn och fredsaktivisten Amos Oz (född 1939) har gått bort, meddelar The Jerusalem Post.

Bland svenska läsare blev Oz snabbt en kändis, via bland annat Viveka Heymans översättning av romanen Någon annanstans från 1975, och sedan dess har ett tjugotal av författarens verk utkommit på svenska. Bland dessa kan den självbiografiska romanen En berättelse om kärlek och mörker från 2007 nämnas, samt Judas från 2017, en utvecklingsroman men också en berättelse om staten Israels våldsamma historia och en allegori om förräderi, med utgångspunkt i Judas svek mot Jesus.


Oz har också publicerat en rad ungdomsböcker, av vilka jag är särskilt förtjust i Ett äventyr i Jerusalem från 1980 (Rabén & Sjögren) i vilken elvaårige Schumel byter en cykel mot en modelljärnväg som sedan byts mot en hund. Boken utspelar sig 1948, strax innan staten Israel bildas.

Bland svenska gymnasister är Oz känd inte minst för essän Hur man botar en fanatiker (2006) som delats ut gratis till ungdomar i drygt en halv miljon exemplar, av Teskedsorden i vilken författaren var hedersledamot. Här analyserar Oz såväl fanatismens natur som lägger fram en lösning på konflikten mellan Palestina och Israel.
”Amos Oz är förnuftets röst i det kaos av lögner och hysterisk retorik som präglar den globala debatten om pågående konflikter”, skriver Nadine Gordimer i bokens förord.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln