Avbryt allt militärt samarbete med Trump

Pierre Schori om varför årets Folk och försvar-konferens måste våga diskutera den svåraste säkerhetsfrågan just nu

 I Vita huset råder kaos och envälde, cynism och girighet, skriver Pierre Schori.

Idag inleds årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Den äger rum i en sällsynt farlig tid som förr eller senare borde tvinga våra politiker att ta ställning till de svåra frågor som väldigt många medborgare just nu ställer sig.

Hur långt är den riksrättsåtalade presidenten i Vita huset beredd att gå för att bli omvald? Vad händer oss alla vid en urladdning i den redan explosiva krutdurken Mellanöstern? Frågor som alla gäller USA:s president Donald Trump.


2017 testade Trump sin ”monsterbomb” i Afghanistan utan något annat resultat än svårt lidande för civilbefolkningen. Efter 18 års krig med hundratusentals döda, miljontals skadade, omfattande materiell förödelse och ofattbara kostnader förhandlar nu USA med talibanerna (inte med landets regering) om ett amerikanskt uttåg före det amerikanska valet i höst. 

Borta är alla löften om demokrati och mänskliga rättigheter. 

Samma år belystes Sveriges egen roll i det USA-ledda kriget av en statlig utredning som kunde slå fast att den enda påtagliga effekten av insatsen var att den underströk vår lojalitet med Nato och Pentagon. Samma dystra insikt återfinns i liknande utredningar i Norge och Danmark.

I Irak och senare i Syrien uppstod IS som en effekt av Bushregeringens olagliga invasion 2003, följt av den irakiska statens upplösning och ännu pågående terrorhandlingar över hela planeten. Trump har inte lyckats bättre med Iran. Efter att ha sagt upp det livsviktiga kärnenergiavtalet genomförde USA:s president extrema ekonomiska sanktioner som främst drabbar civilbefolkningen.    

Därefter kom det av Trump beordrade lönnmordet i Bagdad på den iranske militäre ledaren Qassem Soleimani och hans irakiske kollega Abu Mahdi, med följe. När de styrande i Teheran utlovade en kraftfull reaktion, svarade presidenten på Twitter med att hota om en typ av attack som tidigare bara genomförts av Islamiska staten och talibanerna:  

”Låt detta bli en VARNING att om Iran slår till mot några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, så har vi riktat in oss på 52 iranska platser, några på väldigt hög nivå och av vikt för Iran och iransk kultur".

Enligt UNESCO har Iran 22 kulturella världsarv.

Efter den utomrättsliga avrättningen av Soleimani och de irakiska toppmilitärerna, röstade Iraks parlament enhälligt för att USA och dess stödtrupper ska lämna landet. Sin vana trogen hotade Trump med förödande sanktioner. 

Så var det med stödet åt demokrati och självstyre i Irak.

Vad Trumps yttersta syften är i regionen är inget han försökt dölja.

Under presidentkampanjen 2016 sa han så här om Irak:

”Du vet, det brukade vara så att vinnaren tar allt. Men nu fanns det ingen segrare, tro mig. Men jag har alltid sagt: ta oljan.”

Efter att ha valts till president upprepade han resonemanget under den presskonferens då han avslöjade att Abu Bakr al-Baghdadi avrättats av amerikanska styrkor. Trupperna skulle stanna kvar för att säkra Syriens oljefält, förklarade Trump:  ”Vi kanske får slåss för oljan. Det är ok. Kanske vill någon annan ha oljan, i sånt fall får de en helvetes fajt.”

Men internationell rätt förbjuder att man beslagtar allmänna tillgångar, det kan räknas som krigsförbrytelse, menade bland annat den säkerhetspolitiske experten Anthony Cordesman vid Center for Strategic and International Studies i Washington. ”Det skulle vara den värsta formen av nykolonialism. Inte ens britterna gjorde så.” sa han till The Guardian.


Denna stormaktsarrogans riskerar förstås att få grava konsekvenser också för Sveriges säkerhet. Den borde inte lämna någon ansvarig beslutsfattare, vare sig i Sälen eller i riksdagen, oberörd.

De måste ställa sig följande fråga: Är det god säkerhetspolitik att fortsätta ingå i militära operationer som i realiteten styrs av Pentagon, som i sin tur har lydnadsplikt till en person som tycks ha helt tappat förstånd och förnuft med sina hot om utplåning av hela nationer, dess ekonomier och kulturer? Hot som kvalificerar som brott mot krigets lagar. Om de skulle genomföras vore de krigsförbrytelser.

Försvarsmakten gick den 4 januari ut med ett meddelande om att de svenska soldaterna i Irak nu skulle ta en paus i sina uppdrag. ” Med anledning av det spända läget mellan USA och Iran, har Försvarsmakten fattat beslut om att tillfälligt på plats avbryta verksamheten”. Det svenska deltagandet har närmast beskrivits som en humanitär insats (att förbättra kvinnors rättigheter anges som en av målsättningarna). Det faktum att den akuta krisen i Irak utlöstes av USA:s lönnmord nämns inte i pressmeddelandet.

Vi vet nu vad som menas med America First, och det betyder inte global säkerhet och gemensam värdegrund under FN-stadgan
Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond.


Och de måste även ställa sig frågan om det räcker med att pausa vårt militära deltagande i USA-ledda operationer. Går det inte att skapa andra, europeiska koalitioner som kan ge fortsatt utbildningsstöd till den irakiska försvarsmakten om den så begär?

Kunde detta vara ett tillfälle för en av EU:s vältränade snabbinsatsstyrkor som finns redo för att snabbt rycka ut vid konflikter?

Den tid är förbi då vi kan förlita oss på gott omdöme och gemensamt säkerhetstänkande i Vita huset. 

Där råder kaos och envälde, cynism och girighet. Vi vet nu vad som menas med America First, och det betyder inte global säkerhet och gemensam värdegrund under FN-stadgan, respekt för folkrätt och mänskliga rättigheter.

Det är dags att pausa allt militärt samarbete med Pentagon så länge Donald Trump sitter vid makten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.