Socialist & solist

Johanna Frändén om kometen i den franska valrörelsen – enmansshowen Mélenchon

Jean-Luc Mélenchon vid helgens välbesökta kampanjmöte i hamnen i Marseille.

Frankrike befinner sig i en ovan situation tio dagar före presidentvalets första omgång. För första gången leds opinionsmätningarna av två kandidater som varken företräder Socialistpartiet eller den traditionella högern Republikanerna.

Extremhögerns Marine Le Pen och den liberale mittenkandidaten Emmanuel Macron har den senaste månaden turats om att ha täten i opinionsmätningarna, men valrörelsens riktiga komet är något så otidsenligt som en avhoppad socialdemokrat i pensionsåldern.

Jean-Luc Mélenchon, 65, drog i helgen 70 000 människor till sitt kampanjmöte i Marseilles hamn, där han presenterade sig själv som ”fredens kandidat”. Efter att ha hyllat ”Medelhavets mångfald” utlyste Mélenchon en tyst minut för de båtflyktingar som fallit offer för samma hav.

Det kan låta både opportunistiskt och lite sentimentalt, men Jean-Luc Mélenchon målar ofta med stora penseldrag. Hans vänsterrörelse La France insoumise (Det okuvade Frankrike), surfar just nu på en framgångsvåg som lockar hundratusentals fransmän till möten som mest av allt kan liknas vid en välregisserad enmansshow. 

Mellan de dånande välkomstapplåderna och den avslutande allsången av Marseljäsen talar – och sjunger – Jean-Luc Mélenchon ofta i närmare 90 minuter utan manus. Ibland på flera ställen samtidigt. 

Den teknikglade presidentkandidaten är nämligen Frankrikes första politiker att använda sig av holografi, en högteknologisk tredimensionell återgivning. Vid ett möte han höll i Lyon projicerades samtidigt hans hologram inför supportrar i Paris. Mélenchon blev så nöjd med resultatet att han kommer att mångfaldigas på samma sätt i sex olika franska städer när han håller kampanjmöte i Dijon på tisdag.

Det är inte utan anledning som den konservativa dagstidningen Le Figaro dubbat Jean-Luc Mélenchon till presidentvalets ”superstar”. Utöver hans Youtube-konto med närmare 300 000 prenumeranter kan man spela onelinespelet Fiscal Kombat, där tv-spelsfiguren Mélenchon slåss mot kända franska politiker och finansmän på skatteflykt. På Twitter och Facebook är det bara Marine Le Pen som ger honom en match i antal följare.

Webbstrategin är direktimporterad från Bernie Sanders presidentkampanj i USA i höstas, men Jean-Luc Mélenchons framtoning är en helt annan.


Mellan Marx-citaten och de nostalgiska referenserna till Robespierre har startfältets utan tvekan mest bildade presidentkandidat ett partiprogram som blandar satsningar på välfärd, höjda skatter för höginkomsttagare, en generösare flyktingpolitik och kritik mot EU. 

Mélenchon säger inte rakt ut att Frankrike ska lämna det europeiska samarbetet, men är tydlig med att han vill ”omförhandla EU-fördragen”. 

Man behöver inte vara EU-byråkrat för att förstå att det blir mycket svårt att genomföra på egen hand. Också i övrig utrikespolitik har han flera gemensamma nämnare med Marine Le Pen, som liksom Mélenchon förespråkar en mjukare ton mot Vladimir Putin och en försonlig inställning till Syriens diktator Bashar al-Assad.

Det har gått snart tio år sedan Jean-Luc Mélenchon lämnade det franska Socialistpartiet för att ta ett steg åt vänster. Det nuvarande regeringspartiet har inte glömt sin gamla avfälling, eller det faktum att han splittrat den franska vänstern i två mindre delar, där Socialisternas kandidat Benoît Hamon dragit det kortaste strået. Under ett par veckor försökte Hamon förhandla med Mélenchon för att han skulle lägga ner sin kandidatur, men att Mélenchons kompromissvilja var ett spel för gallerierna stod snabbt klart.

Efter en första presidentkandidatur 2012, där han fick elva procent av rösterna, ser årets kampanj ut att ge bättre avkastning. I veckan gick Jean-Luc Mélenchon om högerns François Fillon i opinionsmätningarna och skuggar nu Le Pen och Macron, båda nu på 23 procent, med 18 procent av väljarstödet. 

Politiska analytiker har i veckan börjat kalkylera med möjligheten att han står som en av två presidentkandidater i slutomgången den 7 maj. Nästan hälften av fransmännen tycker att Mélenchon är ”förtroendeingivande” och hela 40 procent anser att han skulle bli en ”bra president”.

Frankrike är ett par veckor från ett presidentval som oavsett kommer att ställa landets politiska tradition på ända. Frågan är om Jean-Luc Mélenchon kan röra om i en redan kryddstark gryta.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.