Kan Hells Angels minska inbrotten i ditt villaområde?

SVT Göteborg ställer de tuffa frågorna

TV Kan medborgargarden få stopp på tafsandet?

Frågan ställdes i public services flaggskepp SVT Opinion igår.

I programmet intervjuades en talesperson för medborgargardet Soldiers of Odin som sattes dit med tuffa frågor om varför ett flertal av gardets medlemmar dömts för kvinnofridsbrott. Han lät en smula snopen.

Men ingenstans nämndes det avgörande problemet med hans förening.

Polisiära medborgargarden är olagliga i alla vettiga demokratier. Att bilda frivilligkårer som konkurrerar med statens polis är dessutom den mest grundläggande metoden i fascistisk maktkamp (fasces är en symbol för polisverksamhet). Historien är full av exempel. Mussolinis svartskjortor –  Volontärmilisen för nationell säkerhet – de kanske mest kända.

Men SVT Opinion hade som sagt hittat en intressantare frågeställning: kan de stoppa mäns tafsande?

Det blev som man brukar säga, härlig tv. Och det känns som att programmet bröt ett litet tabu. Varför ska fördelarna med kriminalitet alltid tystas ner? Om man slutar diskriminera lagbrytare öppnas fältet för massor med spännande debatter.

Varför inte ägna en kväll åt frågan om Hells Angels kan minska inbrotten i ditt villaområde? Eller om ett hemligt offshoreföretag kan sänka din skatt?

Vi kan klura lite på om värdetransportrån kan vara bra omfördelningspolitik eller om självmordsbombare skulle kunna vidga den politiskt korrekta åsiktskorridoren i Sverige.

Göteborgs-tv vågar ställa de svåra frågorna.

Va inte så mesiga nu, änna.

UPPDATERING I en tidigare version av texten stod formuleringen ”Uniformer gör dem än mer olagliga”. Det svenska uniformsförbudet för politiska rörelser avskaffades redan 2002. Att bära rasistiska och nazistiska symboler kan dock betraktas som hets mot folkgrupp. Något som inte kunde förbjudas med uniformslagen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln