En krimpodd för egna spekulationer behövs inte

Hanna Olsson om ”Partners in crime”

”Partners in crime” är Sveriges senaste krimpodd, tänkt särskilt för kvinnor.

Den ska få lyssnarna att känna: ”Tänk om det här hände mig.”

Det hoppas Ann Söderlund och Anitha Cleménce som redan driver Lillelördag och Kvartssamtalet med Pappapoddens Nisse Edwall och Manne Forsberg.

Under året har nöjesprofilerna Söderlund och Cleménce kört ett antal special­program om brottsfall, som Englamordet och fallet med Skarakannibalen.

Lyssnarna har uppskattat programmen och därför kommer nu den mer genomarbetade varianten ”Partners in crime”, som är en podd som lyssnarna ska betala för.

Vi får hoppas att det nya håller högre klass än specialprogrammen, som snarare varit gissningar och förfärade utrop om olika brott till skräckinjagande musik, varvat med allvarsamma nyhetsuppläsarröster. I avsnittet om kannibalen och mördaren Isakin Jonsson undrar programledarna om han dekorerade sin ”lördagsmiddag”.

Motbjudande, minst sagt. Det räcker med att tänka på Britt, syster till Helle Christensen som blev Isakin Jonssons offer. I april kritiserades Ann Söderlunds och Anitha Cleménces krimprogram i en debattartikel i Aftonbladet, både av Englas mamma och av systern till mördade Pernilla.

”Det är virrigt, programledarna lägger in väldigt mycket av egna värderingar och tankar och släpper igenom rena faktafel”, skriver Carina Höglund, mamma till Engla.

Ann Söderlund och Anitha Cleménce gästade i veckan Aftonbladet Morgon och fick svara på kritiken: 

”Det vi har bestämt oss för är att vi går utrikes, det blir ju inte lika känsligt”, säger Ann Söderlund.

Praktiskt det där, eftersom anhöriga till Charles Mansons offer knappast kommer att höra av sig. De snurrade också in sig i ett resonemang om hur det faktum att de själva är kvinnor spelar roll för produkten.

”Det är ofrånkomligt om man är kvinna att ha egna tankar och spekulationer.”

En sak som inte är ofrånkomlig är att starta ytterligare en krimpodd, för egna tankar och spekulationer.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.