Syftet är mest att öka försäljningen

Årets Augustprisnominerade.

Att sitta i juryn för de tre olika Augustpriserna kan inte vara en lätt uppgift. Statuterna för priset må tala om att ”belöna de bästa nyutkomna böckerna” (tidigare hette det ”de allra bästa”), men denna formulering ska ställas mot Svenska förläggarföreningens rapport från 2008, där syftet formulerades mer naket: ”att öka försäljningen, inte bara av vinnarboken, utan även av de nominerade böckerna, var ju det viktigaste syftet med hela idén”.

Inget ont i att sälja böcker, men oron över att inte tillfredsställa så många som möjligt speglar juryns urval. Så även i år. Vem kan förvånas över att Jonas Hassen Khemiri nominerats? Och är inte fackböcker som Maja Hagermans om rasbiologen Herman Lundborg eller Karin Johannissons Den sårade divan inte bara böcker som skildrar historiska ämnen som reflekterar vår tids intressen, utan dessutom, liksom Khemiris roman, titlar som redan säljer?

I fackboksklassen undrar jag varför inte Nils Uddenbergs tvåbandsverk Lidande och läkedom, om medicinens historia fram till 1950, är nominerad. Det är ändå en av de mest ambitiösa och folkbildande verk som kommit ut på svenska det senaste året. I den skönlitterära klassen saknas lyriken i allmänhet och Lars Noréns Fragment i synnerhet. Men man har väl helt enkelt gett upp poesin i detta alltmer prosaiska pris. Att en roman som Per Odenstens Människoätarens skugga inte finns med, är ett tydligt exempel på att de kommersiella hänsynen väger tyngre än de estetiska.

Överraskande är dock att en novellsamling har nominerats, Stina Stoors Bli som folk, men å andra sidan har väl den inte en chans. Vad hade hänt om man beslutat sig för att enbart nominera diktsamlingar och novellsamlingar? För att ett pris ska stå starkt, krävs att det blir omdiskuterat. Men inte av kritiska notiser som denna, alltså inte för vilka böcker som inte väljs ut, utan för att oväntade, radikala val som speglar en jurys integritet görs.

Den 23 november blir det sedvanlig gala och vad det verkar som redan nu, är att slaget kommer att stå mellan Khemiri och Pleijel bland romanerna, mellan Bojs, Hagerman och Johannisson i fackboksklassen. Augustpriset vill inte bara ligga i tiden, utan också i bokhandels allt färre skyltfönster.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.