Föräldrarna uppmanas hämta sina ungars lik

Regimen i Iran dödar landets unga – skicka hem ambassadören

”Regimen har bråttom med att skapa rädsla hos folk på gatorna”, skriver poeten Jila Mossaed. Bilden till höger är från en demonstration i Barcelona, till stöd till demonstranterna i Iran.

I dag avrättades en ung man, Majid Reza Rahnavard, bara 23 år, utan tillgång till advokat och utan möjlighet att försvara sig. De ringde hans föräldrar klockan sju på morgonen och sa att deras son är avrättad och begravd. Ni får gå och besöka graven.

Regimen har bråttom med att skapa rädsla hos folk på gatorna.

Unga, unga kvinnor och män kidnappas av regimen.

De torteras, våldtas och dödas. Sedan ringer regimen hem till deras föräldrar och säger att de måste komma och ta hand om ungarnas lik. Innan liket lämnas till gråtande, chockade föräldrar tvingas de skriva under ett papper: att begravningen ska ske i tystnad och utan att några samlas. De får inte bli intervjuade av pressen och måste säga att deras barn begått självmord.

Många av de föräldrar som förlorade sina ungar arresterades själva.

 

Regimen använder tunga vapen mot ungdomarna som klappar händerna och sjunger om frihet och demokrati.

De skjuter mot kvinnors ansikte och kön. Enligt läkarna har mer än hundra förlorat sina ögon.

Kreativa, hoppfulla skriver nya låtar, nya ramsor som ska sjungas på demonstrationer. De går tomhänta med bara sina ord om frihet, och härom dagen gick demonstranterna i tystnad.

De är inte skrämda, inte rädda för hot. De är bestämda och oerhört medvetna om framtiden.

Det står rader av namn på människor som ska avrättas. 260 universitetsstudenter blev matförgiftade på universitets matsalar.

En känd läkare byggde skolor åt fattiga, skickade gratis medicin till dem och hjälpte de ekonomiskt behövande med mat på bordet.

Nu ska de avrätta honom, och hans fru fick 25 år fängelse.

Begravningsplatser utvidgas och de bygger nya fängelser hela tiden

Regimens lobbyister är mycket aktiva i Europa. De är välutbildade och befinner sig i alla maktkorridorer. Medier och politikerna borde upplysas angående deras negativa roll. Folk offrar sina liv på gatorna och lobbyingen bör inte ges möjlighet att skapa en annan bild av regimen i västvärlden.

Begravningsplatser utvidgas och de bygger nya fängelser hela tiden.

Man undrar hur många som måste ge sitt liv till den falska och farliga regim som förstört landet på alla sätt. Religioner borde inte få ha politisk makt. Det har visat sig om och om igen i historien.

Några av de religiösa lärda i staden Ghom reagerade mot avrättningarna och skrev att detta är mot lagen. En av dem spred sitt budskap digitalt och förbjöd folket att delta i fredagsböner tills avrättningarna förbjöds. De tog avstånd från regimen.

 

Just nu sitter hundratals oskyldiga i olika fängelser och vet att deras död är nära. Tusentals arresterades. Många försvinner och efter ett tag hittas deras kroppar. Orsaken, enligt regimen, är alltid självmord. Det är inte ovanligt att ungdomar innan de går ut i demonstrationerna publicerar klipp på sig själva där de bedyrar att de inte lider av psykiska besvär och att de inte planerar att ta livet av sig.

Hur länge måste vi vänta på att västvärlden tar detta på allvar och stänger de iranska islamiska husen som är aktiva i hela Europa, och matas både ekonomiskt och ideologiskt av Khamenei? På att ambassadörer skickas hem och deras lobbyister fråntas sina möjligheter att sprida propaganda åt en regim som sedan 1979 dödat och fängslat oskyldiga?

 

Jila Mossaed är poet och ledamot av Svenska Akademien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.