Podden som låter slumpen avgöra

Patrik Syk: ”Welcome to Night Vale” fortsätter att spränga gränser

avPatrik Syk

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Podden Welcome to Night Vale är vana att bryta ny mark. Det är liksom det de gör. Den fiktiva ökenstaden Night Vale, skapad av Joseph Fink och Jeffrey Cranor och med sin karismatiska radioröst spelad av Cecil Baldwin, var tillsammans med ”Serial” podcastvärldens första riktigt globala fenomen. Men trots framgångarna har formatet inte slutat tänja på gränserna. Det ligger helt enkelt i Night Vales natur att göra det.

Blandningen av surrealism, banbrytande ljuddesign, osignad musik och mörk, bisarr humor har gjort Night Vale till något unikt i podosfären. En oas av gränslöshet och kreativitet i en podcastvärld med många bestämda uppfattningar om vad som går och framför allt inte går att göra.

I lördags släpptes avsnitt 133 och ännu en gång visade Welcome to Night Vale att de är poddvärldens mest banbrytande produktion. Med hjälp av sin plattform PRX Dovetail gjordes tre olika slut på avsnittet (förstås döpt till Are you sure?) som sedan infogades dynamiskt i publiceringen – alltså de tre olika sluten publicerades slumpmässigt för varje nedladdning. Det är först när du börjat lyssna eller tryckt på nedladdningsknappen i din poddspelare som slutet på avsnittet läggs till och vilket det blir avgör slumpen.

Dynamisk inkludering har funnit i flera år – till exempel i Aftonbladets poddar – och utvecklades för att annonser skulle kunna läggas till utan att behöva bränna in det i själva avsnitten. Att använda den som ett verktyg för själva poddens innehåll har dock aldrig förut gjorts, något som förvånade Fink.

– Det är ganska otroligt att ingen har gjort det förut. Att kunna ladda ner olika versioner av samma avsnitt är fascinerande tycker jag, säger han till nyhetsbrevet HotPod.

Om alternativa slut på avsnitten är något som Welcome to Night Vale kommer fortsätta experimentera med är inget som Fink som vill säga men vi kan vara säkra på att sökandet efter nya gränser att spränga fortsätter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM