Psalmsång – kultur för Alliansen

Valmanifestet använder "kultur" som ett kodord för invandring

Regeringen föreslår en ändring i skollagen som tydligt säger att "skolavslutningar får vara i kyrkan och psalmer får sjungas".

”Kulturell mångfald”. 

”Berikar vårt land kulturellt”.

”Hederskultur”.

När Alliansen skriver valmanifest används ordet kultur mest som ett kodord för invandring. Ungefär som SD brukar använda det.

Det är verkligen sorgligt. Men tre små kulturpolitiska förslag har ändå smugit sig in i den politiska avsiktsförklaring de fyra partierna presenterade i går.

Något som heter ”Kultur för äldre”, som inte förklaras närmare, ska göra kultur tillgängligt för just äldre.

Möjligheten att göra arkeologiska utgrävningar ska begränsas för att underlätta byggande – vilket är ytterligare ett slag mot det svenska kunskapssamhället, signerat Folkpartiet.

Men det ”kultur”-politiska förslag som tydligast lyfts fram är att det nu bör skrivas in i skollagen att psalmsång ska vara tillåtet på skolavslutningen.

Really?

Målsättningen med kulturpolitiken måste vara att underlätta för folk att berika sina liv. Inte att skapa regler för vad som ska få sägas och till vilken melodi det ska sjungas. En sådan lagändring är i grunden lika rimlig som att lagstifta om att det ska vara tillåtet att vara pepparkaksgubbe i luciatåget.

Ingen skulle bli gladare än jag om kulturen blev en valfråga, men inte till priset av att det kan betyda vad som helst.

Och detta lilla förslag är bara ytterligare ett exempel på hur kultur förvandlats till ett kodord för en politisk strid kring föreställningen om ”svenskhet”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln