Eliasson rider vidare mot nya uppdrag

Petter Larsson om regeringens egen Sir Lancelot

Rikspolischef Dan Eliasson avgår och blir generaldirektör för MSB.

Dan Eliasson är regeringens Sir Lancelot, den förste riddaren, som man skickar in som chef i vilken verksamhet som helst som ska styras upp.

Migrationsverket. Försäkringskassan. Polisen.

Någon dokumenterad kunskap om eller bakgrund inom verksamheten är inte nödvändigt, sådant är överskattat för moderna chefer.

Den gamle statssekreterarens stora fördel är att han kan ta precis hur mycket kritik som helst ytan att darra på manschetten. Och att han är obrottsligt lojal.


Men nu är det valår.

Den stora polisreform Eliasson sattes att genomföra har hittills resulterat i stigande brottslighet och en personuppklarningsprocent på nästan kriminellt låga nivåer.

Stölder: 6 procent. Skadegörelse: 2 procent. Brott mot liv och hälsa: 11 procent.

Totalt: 13 procent. (Brå 2016).

Och med eldunderstöd av grymtande poliser och ytterhögerns nätkrigare har borgerligheten utsett Eliasson till symbolen för regeringens misslyckande med en fråga som väljarna i dag klassar som en av de viktigaste.


Att statistiken ska vända och Eliasson rida ut stormen på några månader kan man inte längre vänta på. Om avgången är sakligt motiverad eller ej spelar ingen roll, politiskt blir han en belastning i valrörelsen.

Att påstå att Eliasson nu faller på sitt svärd för kungarna på Rosenbad ju att ta i. Det gör inte moderna superchefer. De rider till synes oberörda vidare till nästa uppdrag i rikets tjänst.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.