Äntligen!

Men tröskeln till muséer är ändå hög för den som inte är född i medelklassen

Entrén till statliga museum tas bort redan nästa år.

”Vår samarbetsregering” sa Magdalena Andersson (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) flera gånger när de höll presskonferens om att det återigen ska bli fri entré på 18 statliga museer.

Det märktes att de pratat varumärke innan.

”Samarbetsregeringen” är det nya Alliansen.

Kulturminister Bah Kuhnke vände sig till sina miljöpartistiska väljare när hon förklarade att detta minskar bildnings- och delaktighetsklyftorna i landet samt bygger ett ”hållbart” Sverige.

Finansminister Andersson vände sig till barnfamiljerna och lade ut texten om hur femåringar lätt tröttnar på museer och då blir det billigare för barnfamiljer och sen sa hon ”barnfamiljer” så många gånger att jag började längta till nästa barnförbjudna utställning med Paul McCarthy.

Visst är det oklart hur Sverige blir mer ”hållbart” av att det bli gratis att gå på Moderna museet men man kan inte göra annat än att jubla över själva beslutet: Äntligen!

Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Förra gången inträdet togs bort gick museibesöken upp 159 procent (2,9 miljoner besök). Dessutom ökade publiken även på museum som inte hade fri entré. För bara 80 miljoner om året får alla nu ta del av våra gemensamt ägda kulturskatter.

Förhoppningsvis innebär inte det här att museerna lutar sig tillbaka och slutar jobba aktivt för att nya grupper ska komma. Gratis eller inte – tröskeln till de flesta museum är fortfarande hög för den som inte är född i medelklassen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln