Sveket mot Söderberg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2016-10-13 | Publicerad 2009-10-14

Fackföreningsledaren och syndikalisten Björn Söderberg sköts ihjäl utanför sitt hem i stockholmsförorten Sätra 1999. Två nazister dömdes för mordet.

Det nazistiska mordet på syndikalisten Björn Söderberg för precis tio år sedan drev fram den största antifascistiska motreaktionen i modern tid. Medierna kartlade och namngav nazister, facken mobiliserade, tiotusentals människor gick ut på gatorna.

Nazisterna trycktes tillbaka. Brottsligheten sjönk, hakkorsen sprättades bort.

Sedan blev det tyst. Antifascismen överläts åter åt unga vänsteraktivister utan resurser. Medierna började kartlägga antifascister i stället. Och i dag har vi en ”demokratiminister”, Nyamko Sabuni, som fått för sig att hotet från höger och vänster är lika allvarligt.

Under tiden har svenska nazister dödat minst 10 personer, varav kanske hälften av politiska skäl. Hundratals har misshandlats, hotats och kränkts. Varje år arrangeras en av Europas största nazistmanifestationer, Salemmarschen.

I dag räknar Säpo med mellan 1 000 och 2 000 nazister, varav kanske en tiondel är aktiva brottslingar. De är ett livsfarligt hot mot breda samhällsgrupper: invandrare, homosexuella, vänsteraktivister.

Men de kan inte ändra samhället, inte vinna brett stöd. Det jobbet gör i stället deras forna kamrater, som bytt uniformen mot kavaj. I ett politiskt system där skillnaderna mellan höger och vänster i ekonomisk politik suddas ut har ett vinnarhål öppnats för andra frågor. Därför är nu ett parti med rötter i den nazistiska miljön på väg att ta plats i riksdagen för första gången i svensk historia. Visst, Sverigedemokraterna har, säkert uppriktigt, försökt distansera sig från nazismen. Men så sent som 2007 avslöjade Expo att flera SD-politiker skänkte pengar till eller var medlemmar i nazistiska grupper.

SD:s framgångar har redan fått effekt. Etablerade partier har dragit slutsatsen att lite främlingsfientlighet är ett lågt pris för att vinna val och flirtar nu på europeiskt manér med den opinion som Sverigedemokraterna pekat ut. Folkpartiet var först ut med förslag om språktest och gynekologundersökningar. Moderaterna talar om invandrare som lever på bidrag, jobbar svart och inte erkänner barns, kvinnors och sexuella minoriteters rättigheter. Från regeringshåll föreslås dramatiskt snöpt anhöriginvandring, samtidigt som man åter utvisar apatiska barn.

Nej, jag menar inte att Sverigedemokraterna är nazister. Och inte att Moderaterna är sverigedemokrater. Men den främlingsfientlighet som är en av nazismens bärande idéer är i dag i utspädd form på väg att bli rumsren.

Det är ett ohyggligt svek mot den kamp som Björn Söderberg gav sitt liv för.
Petter Larsson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln