Genombrottet är ännu långt borta

Patrik Syk går på mässa i Philadelphia - med nedslående besked

I en generöst luftkonditionerad föreläsningssal inför dryga tusentalet nyfrälsta evangelister klev Tom Webster, Edisons Research podcastexpert sedan fjorton (!) år, ut till jubel och applåder. Nu skulle det frossas i alla framgångssiffror som visats upp de senaste åren. Nu skulle vi äntligen få kvitto på det vi hela tiden känt på oss och utbrista ett halleluja! till den formidabla succén podcasts vuxit till.

Men riktigt så blev det inte. I stället för vilda prognoser om ett närstående världsherravälde började Webster med ett enkelt konstaterande. Podcastlyssnandet växer för långsamt. Trots den tekniska utvecklingen är tillväxten på lyssnare mer eller mindre konstant. Visst ökar det, men inte snabbare än det gjorde för tio år sedan.

En besviken suck drog genom lokalen. Detta var inte beskedet någon hade väntat sig. I dag är det cirka en miljard lyssnare världen över, men långt mer än dubbelt så många känner till och har möjlighet att börja lyssna. Varför gör de inte det?

Ur de senaste undersökningarna går det att dra några snabba slutsatser. Medvetenheten och tillgången har ökat mycket snabbare än lyssnandet. Enligt Webster handlar det främst om en sak: innehållet. Trots att vi tycker att det finns en podcast för varje intresse och tillfälle så är det ändå ett tilltal som känns igen. En metod för planering, produktion och publicering som nästan inte utvecklats alls det senaste decenniet. Och som predikant Webster påpekade – det är inte mer av det vi gjort hittills som kommer ta oss vidare. Det är först när podcasts utvecklats till något mer än vad det är idag som den kan ta nästa steg.

Så hur ska det digitala ljudet ta plats och bli likvärdigt med digital text och video? Inte ens en podcastguru som Webster har ett definitivt svar på det, men uppenbart är att saker som licensering av användandet av musik i podcasts är en viktig faktor som behöver lösas. Hur framtiden än ser ut så var Webster ändå väldigt tydlig med en sak – låt mig inte vänta fjorton år till innan vi är där.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.