Vad är en klassiker?

Professor Anders Cullhed reder ut begreppen

De skrevs för länge sedan men kommer ut igen och igen – älskas av unga och gamla.
Men vad är en riktig bokklassiker?
Litteraturprofessorn Anders Cullhed har svaret.

Anders Cullhed

Det finns böcker som aldrig går ur tiden.
Böcker som generation efter generation av läsare återkommer till.
Det kan bero på att de är välskrivna, tar upp ett ämne som ständigt är aktuellt eller har en speciellt gripande berättelse att förmedla.
Ofta är det en kombination av dessa faktorer som gör att ett verk blir en klassiker.
Tid ska passera efter utgivning, och läsarna ska reagera innan vi vet vilka böcker som i framtiden kommer att räknas till den exklusiva skaran.

– En klassiker är ett konstverk som känns nödvändigt för människor. I det här fallet en bok. Det är det enkla svaret, säger Anders Cullhed, professor vid litteraturvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

Olika klassiker i olika tider

Vilka böcker som är klassiker kan ändras, enligt Anders Cullhed.
– De är inte eviga. Det tror jag inte alls. Om en bok är en klassiker eller inte, har inget att göra med kulturell fernissa eller pynt. Läsning som bara bärs vidare sjunker till lärdomsgods – och det har inget med klassiker att göra. En klassiker talar till dig, utmanar dig, förargar dig – just dig, just nu, säger Cullhed.

Böcker du ”bara bör ha läst”?

De behöver inte var dammiga och tråkiga, utan snarare aktuella.
Anders Cullhed ger exempel på böcker och författare som varit bortglömda men kommit tillbaka.

– I vår tid är det många böcker som är skrivna av kvinnliga författare på 1800-talet som kommit ”upp till ytan” igen. På den tiden var författarinnorna på många sätt marginaliserade, men nu blir de återupptäckta.

Ett exempel är författarinnan och dramatikern Victoria Bendictsson som levde och verkade mot slutet av 1800-talet.

– Runt henne har det skapats en ny och aktuell debatt i vår tid. Det finns något i hennes livsöde och författarskapet som utmanar oss idag och hennes böcker räknas plötsligt som klassiker – trots att de inte gjorde det förut, säger Anders Cullhed.

Därför överlever vissa böcker

– En klassiker har förmågan att tala till människor utöver det egna nuet eller tiden – och den måste kunna säga något i samtiden. För att fortsätta att vara en klassiker så måste den kunna tala vidare till kommande generationer, säger Anders Cullhed.
Det är svårt att i förväg veta vilka av nutidens böcker som blir klassiker i framtiden.

– Det finns de böcker som är till för att läsas i nuet, men som inte kommer så mycket längre än så. En klassiker har en förmåga att gestalta problem och ta upp frågor som alltid är aktuella och intressanta, säger Anders Cullhed.
Språket spelar förstås också roll.
En bok som är skriven på ett dåligt, tråkigt eller akademiskt språk kan få svårt att nå ut till den stora massan av läsare.
Därför har den typen av böcker också svårt att bli klassiker.

Boken måste också vara skriven på ett sådant sätt att den berör.

– För att du ska minnas boken så måste du känna dig drabbad av ämnet. En förutsättning för det är rätt språk och stil. Den måste vara skriven på ett sätt som gör att den stannar i ditt minne. Där finns något av skickligheten hos de författare som lyckas skapa klassiska verk, säger professor Anders Cullhed.

Köp dem på
Bokus

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln