Ny dramatiker i radiohuset

Dimen Abdulla.

Teatrar, i den mån intresse och ekonomi föreligger, brukar emellanåt utse husdramatiker. En sådan ska skriva pjäser men emellanåt också fungera som ett slags dramaturg, bidra till teaterns konstnärliga utveckling och profil. Radioteatern har hittills inte hört till de som använder sig av husdramatiker. Men nu är det alltså dags.

Den nytillträdda radioteaterchefen Malin Axelsson har utsett Dimen Abdulla att under ett års tid verka som husdramatiker. Abdulla är nyutexaminerad från Stockholms dramatiska högskola och har redan skrivit ett antal uppmärksammade pjäser. Hennes På alla fyra valdes ut till den senaste Scenkonstbiennalen och hennes debutpjäs, Revolution, regisserades av Malin Axelsson på Ung Scen Öst.

I en intervju i samband med att På alla fyra sattes upp på stadsteatern i Stockholm, menade Abdulla att hon ville skapa en ny sorts kvinna, förvisso ett ambitiöst projekt, en kvinna som inte förhåller sig till män.

Dimen Abdulla har en rad beställningar som ska hinnas med, Dramaten, Stockholms stadsteater, Folkteatern i Göteborg. Och nu också Radioteatern.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln