SVAR DIREKT: Avpixlat vill bara föra SD till toppen

Martin Aagård: Dagerlind vet inget om journalistik

Mats Dagerlind på Avpixlat.

SVAR DIREKT Sverigedemokraterna använder sitt digra partistöd till att finansiera de så kallade tidningarna Samtiden och SD-kuriren. Dessutom jobbar nyhetssajten Avpixlats överordnade chef och arbetsledare på SD:s kansli. Hans lön betalas med våra gemensamma skattepengar via partistödet.

Järnrörsmannen Kent Ekeroth försöker envetet förneka att Avpixlat är hans publikation trots att grävande journalister gånggång bevisat att det förhåller sig så.

En som alltid rycker ut till hans försvar är Mats Dagerlind, som fått sitt jobb som redaktör på Avpixlat tack vare Kent Ekeroth. Det är därför inte särskilt förvånande att han återigen vill försvara husse från något som skulle kunna ställa honom i dålig dager. Pengarna kommer inte från SD hävdar han. Det lustiga är att Dagerlind tidigare varit tydlig med att han inte har någon koll på sajtens ekonomi.

Mats Dagerlind äcklar mig när han använder ordet ”konspirationsteori”. För det finns inte en enda person i den svenska offentligheten som gjort mer för att sprida groteska konspirationsteorier än just Mats Dagerlind.

Och då pratar jag inte om hans stora livsuppgift – att försöka etablera en förvriden bild av islam och människor som kallar sig muslimer. Nej, jag pratar om hur Dagerlind konsekvent sprider myter om hur svensk journalistik fungerar.

Dagerlind har envetet, under flera års tid försökt pumpa ut en bisarr konspirationsteori om att svensk press styrs av outtalade regler, att den vägrar skriva om vissa ämnen, till och med att det finns ett hemligt sällskap, en sorts journalistisk frimurarorden som bestämmer över vad som får skrivas och vad som inte får skrivas.

Rena vansinnesteorier.

Men att producera dessa lögner är vardagsmat för Dagerlind. Lögner om hur invandringen skildras. Lögner om hur bilder pixlas. Lögner om vilka som jobbar på svenska medier. Lögner om vad som styr svenska nyhetsredaktioner.

Som om inte detta vore nog har Avpixlat under sitt tidigare namn ”Politiskt inkorrekt” hotat journalister till livet. Mats Dagerlind och hans kumpaner hatar riktig journalistik så mycket att steget till att våldföra sig på journalister uppenbarligen inte är långt borta.

Den svenska journalistkåren har under många år varit den mest professionaliserade i världen. Den utbildas på oberoende journalistskolor. Den har politiskt oberoende fackföreningar. Den har ett självreglerande etiskt system (allmänhetens pressombudsman) som inte styrs av politiker. Den har en yrkesheder och en etik som är närmast unik i ett internationellt perspektiv. Dessutom är det politiska ägandet av svenska medier högst marginellt.

En jämförelse med andra länder visar snabbt den höga standard som präglar svenskt nyhetsarbete.

Men för att kunna göra en sådan jämförelse måste man veta något om journalistik.

Och det gör inte Mats Dagerlind.

Han har ingen aning om hur den svenska journalistkåren arbetar över huvud taget. Han har aldrig varit i närheten av den. Han är inte journalist. Han har aldrig gått någon journalistutbildning. Han har inga som helst erfarenheter av riktigt nyhetsarbete. Hans uppfattning om vad som pågår på svenska redaktioner grundar sig på hans egen fantasi eller möjligtvis sina partikollegers fantasier.

Så varför sprider Dagerlind år ut och år in dessa konspiratoriska lögner?

Svaret är enkelt: för att hans och Ekeroths sajt, Avpixlat, ska framstå som lite, lite mer objektiv än vad den i verkligheten är.

Avpixlats nyhetsvärdering styrs nämligen av en enda princip – att få Sverigedemokraternas partiprogram att framstå som det bästa partiprogrammet av alla. Dyker det upp en nyhet som motsäger det, så väljs den bort. Kan de vinkla en artikel på att Sverigedemokraterna har rätt, så gör de det. Kan de konstruera en nyhet om att invandring är dåligt så hamnar den i topp på sajten.

Avpixlats nyhetsarbete styrs av exakt samma principer som regerade det sovjetiska kommunistpartiets huvudorgan Pravda.

Målet är att visa att partiet alltid har rätt.

Till varje pris.

I alla lägen.

Det är pinsamt för alla inblandade att Dagerlind insisterar på att han ägnar sig åt nyheter. Alla som med någon heder i kroppen vill kalla sig journalister ser det nämligen som en del av sitt yrke att spräcka hål på den typ av smygpropaganda Mats Dagerlind ägnar sig åt.

Tyvärr lyckas Mats Dagerlind varje dag lura sina läsare att han berättar sanningar. Kanske för att de vill bli lurade, kanske för att han är en duktig propagandist.

Han har i vilket fall som helst fått många anhängare. De mejlar mig nästan varje dag. Mejl fullmatade med fria fantasier om hur svensk press fungerar.

Det ansvar som vilar på Mats Dagerlinds axlar är tungt – en av de största lögnarna i den svenska offentligheten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln