Besvikna fritidsledare bakom bilbränderna

TV-dokumentär lanserar teori om upploppen i Tensta

Bilbrand i Stockholmsförorten Tensta.

TV I SVT-dokumentären Bränn en bil - få ett jobb driver journalisten Bosse Lindquist tesen att de uppmärksammade bilbränderna i Tensta var en hämndaktion för att personal på fritidsgården Blå huset blivit omplacerade på jobbet.

Japp.

Ni läste rätt.

Don’t mess with the omplacerad fritidsgårdspersonal.

Men visst, det finns en förhistoria.

Tack vare en satsning på kriminella i förorten i början på 00-talet fick några värstingar själva börja driva ett kafé i Tensta. Ett antal år senare uppgår kafét i Tensta fritidsgård, även kallad Blå huset. De allt äldre värstingarna, som inte släppt sin kriminella bana, följer med och får jobb som fritidsledare.

Och värstingarna visar sig vara inte bara kriminella, utan även riktiga mobbare. De slår och trakasserar barnen på fritidsgården. Många törs inte ens gå dit. Främst flickor håller sig därifrån.

När gårdens nya ledning försöker få bort gänget som trakasserar barnen blir det kaos. En motkampanj inleds med klotter, bråk … och bilbränder.

Det som låter lite skissartat förklarat just här känns trovärdigt i Lindquists dokumentär. Och det är fantastiskt att någon verkligen orkar gå till botten med en historia om några bilbränder som annars alltid brukar förklaras med otydliga, eller i värsta fall rasistiska, idéer om att ”någonting har hänt med Sverige”.

Nu inleds i och för sig Lindquists dokumentär med just orden ”någonting har hänt i Sverige” men för en gångs skull är de ödesmättade generaliseringarna nästan bortblåsta.

Fotnot: ”Bränn en bil – få ett jobb” sänds i kväll klockan 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln