De äldre är trötta på att ha händerna på täcket

”Hotell Romantik” är mycket trevligare än ungas appdejtande

Anna, Rose-Marie, Pia, Ewa och Monica söker kärleken i SVT:s ”Hotell Romantik”.

”Jag vill att du ska komma nu. Jag vill att du ska komma nu genast (…) du ska ta med dig en flaska whisky, en tandborstmugg, en flaska Ajax och en storpack dormopan. En krukväxt och en pizza och en respirator.”

 

Så skrev Kristina Lugn i diktsamlingen Bekantskap önskas med äldre bildad herre (1983). Nu är kontaktannonsernas tid förbi och den som söker bekantskap med äldre herre får leta någon annanstans.

 

Dejtingapparnas utbud imponerar inte på sextioplussarna i SVT:s nya program Hotell Romantik, där 14 män och 14 kvinnor samlats i schweiziska alperna i hopp om att kärleken ska uppenbara sig rakt framför ögonen på dem.

Det blir skogsrejv, salsakurs och massage på terrassen utanför det Wes Anderson-liknande hotellet. Placerat mitt i en Sound of music-miljö.

Den annars alienerande dejtingmarknaden ser plötsligt underbar ut.

Bland sextioplussarna är det varken hängpattarna eller hårfästet som avgör utfallet

Enda gången magin bryts är när mossiga kommentarer slinker ur en och annan mansmun. Enligt Rooger, 70, spelar Monica, 72 ”pryd”. Wilhelm, 73, tycker det känns lite jobbigt när han inte får hålla upp dörren för Ewa, 66. Bortsett från det verkar singellivet över 65 vara avsevärt mycket trevligare än för alla som tröttnat på dejtandet innan de får gå på Systembolaget.

I Hotell Romantik är det ingen som åker ut eller behöver bli utan kärlek. I alla fall inte i teorin. Det är inget Paradise eller FBOY island utan faktiskt till för att underlätta möten som annars uteblir. Men det är inte bara upplägget som känns nytänkt. Deltagarna har en annan, snällare blick på både varandra och sig själva. Samt en, trots årens gång, orubbad tro på att kärlek kan uppstå bara man ger varandra lite fotmassage.

 

Hos en yngre generation där rätten till den egna sexualiteten står i centrum associeras sex ofta med bekräftelse på autonomi och jämlikhet snarare än ”lösaktighet”. Vilket med tiden (enligt bland annat sociologen Eva Illouz) resulterat i att sexuella attribut blivit allt viktigare i partnervalet. Men än har inte utvecklingen eller sexualiseringen nått högst upp i åldrarna.

Bland sextioplussarna är det varken hängpattarna eller hårfästet som avgör utfallet. Det är de milda ögonen och det unga sinnet som värderas högst. Gästerna på Hotell romantik visar att korrelationen mellan ungdomlig ”sexappeal” och tillfredsställelse kan se annorlunda ut. När fokuset som i vanliga fall riktas åt framställningen av det egna jaget, nu vänds mot den vackra utsikten eller de nya salsastegen blir mötena ärligare, konversationerna djupare och skönheten något annat.

Kärleken verkar dessutom skörare och mindre flyktig bland sextioplussarna. ”Jag tror att man blir lite mer rädd om varandra, om man blir kär på äldre dar” säger Maud, 73.

 

”Om man flirtar med någon kan man inte bara skita i det”, säger Tore, 70, efter att ha berömt Merjas åderbråcksfria vader. Trots att de bara känt varandra i 48 timmar tar de flesta deltagare varje invit på största allvar och gör sig själva bundna till moraliska förpliktelser. En mer sällsynt företeelse bland den yngre generationen där ”anseende” och ”god moral” inte behövs för att man ska få ligga.

Samtidigt blir äldres sexualitet ofta förminskad eller tillintetgjord. I DN:s serie Sexliv 65+ diskuteras en omfattande studie från Göteborgs universitet som visar att omkring 70 procent av männen och 50 procent av kvinnorna i 75-årsåldern fortfarande är sexuellt aktiva i dag. Det är en siffra som bara ökat. I början av 2000-talet uppgav 54 procent av männen och 12 procent av kvinnorna att de hade haft samlag under det senaste året, jämfört med 30 respektive 1 procent år 1971.

Siffrorna säger sitt, de äldre är trötta på att ha händerna på täcket och är redo för de sista ljuva åren. Betyder det att den sista generationen med en återhållsam syn på sexualitet håller på att dö ut?

 

Om moraliska regler som förr styrde partnervalet samtidigt avregleras lär konkurrensen bli hårdare. Till slut kommer en alpstuga i Schweiz med begränsat utbud vara enda sättet att bli kär.

Någon av dem måste ju pricka in på beskrivningen ”äldre bildad herre”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.