Paramilitärer hotar störta Ukrainas regering

Varnar för ett tredje Majdanuppror – denna gång med vapen

”Det kommer att bli ett tredje Majdan, den här gången med ­vapen.”

Orden kommer från en ung rekryt i den paramilitära gruppen Högra Sektorn i Ukraina. Han intervjuas i BBC:s Newsnight apropå att den fascistiska gruppen har börjat skapa oro i västra Ukraina, långt från ­kriget i Donbass, där de hittills slagits tillsammans med de styrkor som bekämpar separatisterna.

Efter en skottväxling med ukrainska armén i regionen Mukatjeve växer oron i Kiev för vad Högra sektorn egentligen vill. Försöker de bedriva egen polisverksamhet och rensa upp bland kriminella cigarettsmugglare? Vill de själva ha en del av den lukrativa smugglingen?

En sak är säker. Högra sektorn, som säger sig ha upp till 3 000 ­beväpnade män, gillar inte Porosjenkos regering. Han har svikit ­nationen, menar de.

– Om det ukrainska folket inte finner någon annan utväg så blir det ett tredje Majdan, svarar ledaren Dimitrij Jarosh på BBC:s fråga om han vill störta presidenten.

I tisdags krävde han presidentens avgång.

Och stödet växer för gruppen, som hittills bara lyckats få in två ­representanter i parlamentet, varav en hoppat av. Högra sektorn är ”något nytt”, de kan slåss mot korruptionen säger två damer från Kiev till BBC.

Utvecklingen har varit lätt att förutse. Det ekonomiska kaoset och åstramningspolitiken kommer ofrånkomligen att öka stödet till den som levererar enkla, våldsamma lösningar och auktoritär nationalism.

Att krisen i Grekland varit akut är ingen ursäkt för omvärlden att blunda för den andra livsfarliga ekonomiska härdsmältan mitt i Europa.

Följ ämnen
Ukraina

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln