Rasistisk video får nordiskt filmstöd

Muslimsk flykting hånas med öl och korv

Ur ”Doxwise”.

Utanför riksdagshuset i Helsingfors hungerstrejkar afghanska flyktingar i protest mot landets deporteringar av asylsökande. Några hånflinande män beslutar sig för att göra en ironisk hjälpinsats och tar med sig grillen till Mannerheimvägen för att hälsa dem varmt välkomna till Finland.

I nästa klipp sitter de bredvid en afghansk man som inte kan språket men snart förstår förnedringen i situationen. Han visar hur många lager kläder han har på kroppen och värmer sina kalla händer över glöden, samtidigt som männen omkring honom raljerar rått och försöker provocera den förmodat muslimske mannen med korv och öl.

En anonym rasistvideo Youtube? Nej, en del av det nordiska filmprojektet Doxwise som får stöd av bland annat de svenska och finska filminstituten. Ungdomar mellan 18 och 27 från de fem nordiska länderna deltar och skapar videodagböcker av sina liv.

För en del är kanske rasistiska spex integrerat i den nordiska erfarenheten, men filmklippets avhumanisering kan endast i cynisk bemärkelse anses leva upp till filminstitutens fina mångfaldsmål.

Så hur bemöter den ansvariga producenten i Finland kritikstormen mot videon? Med det mest iögonstickande ansvarslösa försvaret av alla: ”Vi ville väcka en diskussion.”

Den afghanske flyktingen i videon måste ha trott att han stött på solidariska medmänniskor utanför riksdagshuset. Han träffade i stället på dem som tycker att de hungerstrejkande smutsar ner det offentliga rummet med sina borttynande kroppar.

Det är deras perspektiv som den finske producenten tycker det är viktigt att lyfta fram. Att en namnlös och rättslös människa förnedras på kuppen blir till en obetydlig bieffekt i provokationens namn.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.