Skugge på Onlyfans är årets stora kulturchock

I nya podden helgarderar hon sin gärning och gör sig oåtkomlig

Podden ”SKUGGE” har premiär i dag torsdag.

November månads mest omtalade goodie bag har utan större konkurrens varit den från sminkföretaget Lyko. Den som tusentals unga tjejer köade förgäves för, och som ledde till en debatt om sakers tillstånd. Jag skulle vilja påstå att denna skandalpåse nu mött sin överman i form av kulturskribenten och den tidigare (?) feministikonen Linda Skugges egen barnförbjudna variant. Den innehåller diverse attiraljer, däribland en godisklubba som besökt olika delar av hennes kropp. Mer ingående än så behöver vi kanske inte vara i denna text. Prylarna slås in i cellofan och placeras ut på olika platser i Stockholm, där hennes ”OF-boys” kan plocka upp sina inköp, och åka hem och nyttja efter behag. Joråsåatte…

Det är knappast en underdrift att Linda Skugges steg ut på Onlyfans är årets största kulturchock, så det är inte heller så konstigt att en dokumentärserie om hur detta gick till, bygger upp en hyfsad buzz. Och podcasten ”SKUGGE” vars första avsnitt släpps på Podme i dag, sparar inte på krutet. Den livs levande provokatören frågas ut om sin karriär och sina val och berättar filterfritt om hur hon går till gymmet, käkar havregrynsgröt och sedan spelar in ”dagens arsle”.

 

Skugge helgarderar sin gärning. Hon beskriver hur det är rimligt att hon ska få betalt för sin exhibitionism och inte bara ge bort gratis lättklädda träningsvideos som män kan sitta och dregla över på Instagram. Hon bemöter kritiken om att hon skulle vara en hycklare med att erkänna att hon är en hycklare som inte bryr sig. Syftet är att ha råd att köpa västerbottenost – för att det är jävligt gott. Hon är oåtkomlig.

Skugges gärning har recenserats nog det senaste året. Men om podcasten går det inte att säga annat än att det redan ett avsnitt in är en fascinerande inblick i en u-sväng som ingen såg komma. Som fortfarande inte går att få ihop i huvudet. Just därför skulle jag inte bli förvånad om det hela till slut visar sig vara någon form av konstinstallation – och att vi inte sett slutet på denna galna metamorfos. Som Skugge säger själv: ”Man kan säga mycket om mig, men korkad är jag fan inte”.

Café Bambino – Suzanne Osten litar på barnen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.