ÅSIKT

Feminism – bara en falsk etikett?

Ny undersökning visar nedåtgående trend hos män

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avCecilia Djurberg

Foto: G Skidmore / Thinkstock
Jordan B Peterson.

Färre män kallar sig feminister i dag jämfört med för fyra år sedan, visar en undersökning Sifo gjort på beställning av Svenska Dagbladet. Inte överraskande ändå, med tanke på det intensiva kampanjandet från jämställdister och uppsvinget för Jordan B Peterson-kulten.

På frågan ”Anser du dig vara feminist?” svarar 28 procent av männen nu ja, jämfört med 40 procent 2014. Därmed är andelen män som kallar sig feminister tillbaka på ungefär samma nivå som 2010, då 27 procent svarade ja på frågan.

I SvD:s artikel anges den ökade polariseringen som en trolig anledning och Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, säger att han tror att bilden av feminism som ett vänsterprojekt kan ha bidragit, då Feministiskt initiativ stått nära Vänsterpartiet. Kristina Fjelkestam, professor i genusvetenskap, spekulerar i att det kan finnas en koppling till Metoo-rörelsen, att uthängningar av män fick till följd att feminism sågs som något negativt.

En annan möjlig förklaring skulle kunna vara att män som kallat sig feminister före Metoo, för att det var trendigt och framstod som sexigt i medvetna kvinnors ögon, kanske insåg att de faktiskt inte var feminister, när de under Metoo fick upp ögonen för sina egna sexistiska beteenden. I så fall är det ju bara fint att de ärligt erkänner den falska etiketten nu, om de ännu inte förstått problemet.

Fast viktigast är ändå att alla hjälps åt med jämställdheten, kvinnor som män, oavsett vad man kallar sig. 

ARTIKELN HANDLAR OM