Lotta Lundgrens tomatprat ger mig ro

”Jordkommissionen” är en multikompetent podd om odling och matlagning

Mitt stora trädgårdsmål i år var att driva upp en mammutpumpa att karva till Halloween. Ni hör ju hur fånigt det låter. Men jag tillhör kategorin hobbyodlare som köper dyra frön för hundratals kronor – för att så fräna grejer, som jag sedan missköter och glömmer bort att skörda innan de skrumpnar bort. Kilopriset på de hemodlade tingestarna uppgick nog mot ett mindre lands bnp när pumpan nådde storlek rädisa. Och de faktiska rädisorna hann bli rynkiga och bittra innan jag ryckte upp dem ur marken.

Podden Jordkommissionen är för oss som köper krossade tomater på burk men som inbillar oss att vi i ett parallellt universum skulle orka vara som poddmakarna – det vill säga sådana som skållar hemodlade lyxtomater för att koka en himmelsk sås på, och blanda en bloody mary med ett djup som inte går att beskriva med ord. Jag har tidigare varit av den bestämda uppfattningen att mat gör sig för dåligt i ljudform, men nu börjar jag svänga i frågan.

 

Vi har att göra med en ny odlings- och matlagningpodd av matskribenterna Lotta Lundgren och Tove Nilsson som ägnar varje timslångt avsnitt åt en enskild grönsak. Det kanske låter som ett utdraget koncept men faktum är att det är motsatsen. Jordkommissionen är ett multikompetent hantverk som fyller väldigt många funktioner på samma gång. Utöver att vara informativt och mysigt, finns få saker som är så rogivande som att lyssna på Lotta Lundgrens släpiga, viskande stämma rabbla upp olika sorters tomater och hur de gör sig bäst. Slut ögonen och föreställ er henne säga piennolo och principe borghese. Det är som en asmr-variant av scenen i Forrest Gump när Bubba räknar upp alla hundratals saker man kan göra med räkor.

På något vis slår Lundgren och Nilsson igenom bruset i hjärnan. Även om jag inte lyssnar hundraprocent aktivt hela tiden så märker jag att jag mot slutet av dagen ändå snappat upp hur jag ska undvika att kålfjärilen massakrerar svartkålen nästa sommar. Och då är jag egentligen inte ens är speciellt intresserad av grönsaker… mer än som misslyckad machoodlare då.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.